Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Per Pujol la presència de la cultura catalana a Frankfurt resol “una situació cultural anòmala i injusta”

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha donat les gràcies a la Fira del Llibre de Frankfurt, ‘com a català’, per haver esmenat una ‘situació cultural que és anòmala i injusta’. Pujol ha defensat aquest dissabte a Frankfurt el dret de la llengua catalana a ser present a la Fira del Llibre de Frankfurt ‘no només per ser una llengua semblant o superior a moltes altres llengües europees en volum i qualitat’, sinó perquè, segons Pujol, ‘constitueix el nucli dur de la personalitat d’un poble que ha estat perseguit, que ha sobreviscut i s’ha salvat, i que s’ha mantingut fidel a la seva vocació europea’.

Redacció
Redacció 08/10/2007

Pujol ha apel·lat als orígens europeus de Catalunya tot recordant que ‘Catalunya és l’únic poble d’Espanya que neix lligat a Europa, i no pas com els altres, com una reacció autòctona de legitimisme visigòtic contra els musulmans’. Igualment, s’ha referit a la fidelitat a la pròpia identitat combinada amb un esperit d’obertura al món per explicar el fet que Catalunya hagi sobreviscut a la ‘pressió política de desnacionalització’.

Per tot plegat, Pujol ha afirmat que ‘els catalans estem contents de venir a Frankfurt’ i ha manifestat el seu disgust envers algunes coses que ‘en els darrers anys i els darrers mesos han dit alguns crítics, periodistes i polítics alemanys sobre la nostra llengua i la nostra cultura’. Pujol ha manifestat que ‘deixar de banda’ la literatura catalana, ‘la seva llengua, la seva contribució durant segles a la construcció europea’, això ‘seria antieuropeu’.

El Simposi Internacional se celebra tradicionalment a l’Ajuntament de Frankfurt el cap de setmana anterior a l’inici de la Fira. Enguany, el tema escollit és el nou paisatge polític creat per la construcció europea. Demà hi participarà l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en una sessió que durà per títol ‘Actors globals: Europa i les seves regions el 2050’.