Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Pedro Sánchez ja prepara el succedani del referèndum català

|

- Publicitat -

El joc de trons espanyol segueix, i cada vegada el cercle s’estreny més al voltant de la figura del candidat a la presidència, Pedro Sánchez. Cada partit té les seves condicions, i només el que cedeixi desencallarà –teòricament- la situació: Sánchez no vol rebaixar-se a demanar la col·laboració als partits independentistes, i tampoc vol cedir a la petició de referèndum de Podemos. Els de Pablo Iglesias han inclòs aquest punt en el plec de condicions per pactar la investidura, i avui han aixecat parcialment el vet sobre Ciudadanos “si no entren a govern”. El partit d’Albert Rivera, que ara remunta mínimament a les enquestes no vol pactar amb Podemos ni cedir tampoc als independentistes. Paral·lelament a aquestes darreres novetats, avui hem conegut la data del debat d'investidura, el president del Congrés, Patxi López ha fixat els dies 2 i 3 de març com a data oficial per celebrar el debat.

Entre tot això, Pedro Sánchez ha aprofitat aquest impàs per treure’s del barret les “23 propuestas de Artur Mas”. El candidat del PSOE a la investidura creu que la promesa de mirar de rescatar del bagul de la Moncloa les 23 propostes que va dur el president de la Generalitat, Artur Mas, el juliol de 2014, servirà com a succedani de referèndum. Els socialistes ja han plantejat la possibilitat de parlar o negociar-les, i aquesta podria ser una de les armes que estaria utilitzant el seu equip de negociadors per mirar d’atraure Podemos i fer-los renunciar al referèndum i aconseguir, de rebot, la complicitat de Ciudadanos.

Publicitat

Podemos juga amb el referèndum

El document-proposta “govern del canvi” de Podemos al PSOE fixa el referèndum com a “imprescindible” per pactar. Els ‘poscos’ han anat deixant caure i rescatant una vegada i una altra la clàusula en funció de les seves necessitats tàctiques. En aquest document ‘final’ la petició hi és, i ara la pilota és a la teulada dels socialistes, que fins ara no han admès aquesta proposta. En Comú Podem encara s'esforça a mirar d’aconseguir el suport a través de l’abstenció d’ERC i DiL. Ho fan deixant per escrit aquesta proposta de govern, però també apuntant d’altres com la de “Promoure elements simbòlics que facilitin el reconeixement de la plurinacionalitat de l'esta en documents oficials”. Es tracta de fer constar d’alguna manera la “nacionalitat” catalana al DNI o d’altres mesures molt simbòliques com les peticions de l’independentisme de fa 20 anys: distingir les matrícules dels cotxes o donar singularitats a les seleccions esportives.

Podemos tensa la corda ja que sap que el PSOE no està gens disposat a acceptar, a priori, cap d’aquestes prerrogatives. A més, els de Pedro Sánchez, saben que qualsevol tipus de cessió en un hipotètic govern amb Podemos als catalans rebria el vet del Partit Popular al Senat, on ostenta la majoria absoluta. Els populars han tornat a avisar avui.  El vicesecretari del PP, Fernando Martínez Maíllo ha exigit al PSOE que “rebutgi també l'abstenció dels independentistes. Els ha de repudiar, i ho hauria de fer per escrit”. A Podemos es freguen les mans de totes les maneres perquè les enquestes els han advertit que si tiben massa la corda i la legislatura se’n va en orris, ara mateix tindrien encara més opcions de fer el sorpasso al PSOE a les properes eleccions generals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut