Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Otegi afirma que la millor prova que el procés de pau és irreversible serà la presència de l’esquerra abertzale a les eleccions

L’exportaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, empresonat a Logronyo afirma en una entrevista al diari Gara que la presència de l’esquerra abertzale a les properes eleccions ‘és fonamental per abordar la irreversibilitat del procés’. Otegi insta Zapatero a ‘ assumir una gestió política per construir un escenari de solucions definitives’ després del suport d’ETA a les condicions de la declaració de Brusel·les amb l’alto el foc ‘permanent i verificable’. En l’entrevista a Gara, el rostre més conegut de l’esquerra independentista basca afirma que ‘el primer que vull és transmetre que és fonamental la nostra presència a les eleccions de maig, no només per superar una realitat de segregació politicoideològica que manipula la voluntat de la societat basca i el seu marc institucional, sinó fonamentalment per abordar la irreversibilitat del procés democràtic amb el conjunt d’agents polítics i socials’.

Redacció
Redacció 12/01/2011

L’entrevista va ser enregistrada dies abans de la declaració formal de treva però Otegi ja es mostrava confiat que la banda donaria resposta positiva a la Declaració de Brussel·les signada per quatre premis Nobel de la Pau i altres personalitats i assegurava que quan la teva fos una realitat ‘és evident que l’Estat haurà d’assumir una gestió política per construir un escenari de solucions definitives’. 

Sobre la resposata de Madrid a una treva d’ETA, Otegi anticipa que l’alto el foc difícilment portarà una modificació de l’estratègia del govern de Madrid. ‘El procés de solucions és un procés que ha de ser propietat de tots, i tots hem de coparticipar-hi. Això sí, serà la societat basca l’únic garant i protagonista real de poder portar el mateix a bon terme’, conclou al respecte.

Sobre la controvèrsia semàntica per la ‘condemna’ de la violència, el portaveu de l’extinta Batasuna afirma que ‘la societat ha d’adonar-se del cinisme de molts discursos de molts líders polítics que exigeixen condemnes a l’esquerra abertzale quan no han estat encara capaços de condemnar el franquisme’, en clara al·lusió al PP.
 
Disposat a pagar el preu de la llei de partits
Sobre les condicions per recuperar la legalitat de Batasuna, Otegi afirma ‘el preu per exemple d’acceptar les condicions de la llei de partits és insignificant si el comparem amb el preu que pagaria el nostre poble si no estem en les millors condicions per avançar en el procés d’alliberament nacional. I en segon lloc, hi ha un únic preu que no pagaríem mai: renunciar a la lluita per conquistar una Euskal Herria independent i socialista’. Sobre la participació a les eleccions conclou que ‘necessitem estar en igualtat de condicions que la resta de les formacions polítiques? Necessitem dotar-nos d’instruments organitzatius que ens permetin enquadrar als sectors més conscienciats i combatius del poble treballador? Necessitem estar presents en la lluita institucional? I en el desenvolupament de la lluita de masses?… I la resposta és sí, sens dubte’.