Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Oriol Pujol insta Mas a ‘superar les batalles’ amb ERC i aprofitar els ‘punts de trobada’ amb el pacte fiscal

El secretari general adjunt de CDC i president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha publicat aquest dimarts una carta oberta al president de la Generalitat, Artur Mas, al diari La Vanguardia. En la línia de les declaracions que va fer ahir al vespre a Catalunya Informació, en les què assegurava ‘mà estesa’ als republicans per a pactar els pressupostos, a la missiva, Pujol destaca els canvis d’actitud en la direcció d’Esquerra respecte de la possible col·laboració amb Convergència i Unió, i insta a Artur Mas a aprofitar els ‘punts de trobada’ per ‘superar les batalles’ que han enfrontat el seu partit amb Esquerra en els darrers anys. Així, Pujol posa com a punt de partida d’aquesta possible col·laboració l’entesa que semblen tenir ERC i CiU en la demanda d’un pacte fiscal per Catalunya.

Redacció
Redacció 27/09/2011
Després que dilluns el nou líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, publiqués al mateix periòdic una missiva dirigida al president oferint la seva ‘disposició’ a estar ‘al costat del Govern’ si l’executiu ‘és sincer en la necessitat d’avançar pel camí de la independència fiscal’, Oriol Pujol és ara qui replica amb una nova carta. El dirigent de CDC s’esforça a deixar clar que la visió sobre ‘l’asfixia’ que el dèficit fiscal provoca a Catalunya és compartida entre ERC i CiU, i per això aposta per aprofundir en aquesta coincidència per poder trobar elements de col·laboració. 
 
Oriol Pujol aprofita per remarcar la diferència que hi veu entre la direcció d’Esquerra que va encapçalar Josep Lluís Carod-Rovira i la que ara lidera Junqueras. Així, el convergent explica que les relacions entre CiU i ERC en els darrers anys ‘han estat farcides de desavinences, desconfiances i amb molt pocs punts d’encontre’. ‘Hi ha hagut distància, molta distància’, diu a la carta dirigida a Mas. Pujol recorda també que CiU ha ‘construït ponts amb altres forces polítiques que tenen o defensen projectes allunyats’ del dels nacionalistes, i retreu que Carod va dir en el seu dia que ‘l’objectiu del tripartit era eliminar Convergència’.
 
Però la carta de Pujol se centra en destacar que a la missiva de Junqueras hi veu ‘un canvi’ d’actitud respecte de la posició de Carod i que considera que hi ha una intenció de ‘superar les batalles i cercar punts de trobada’. I és per això que subtilment insta a Mas a tenir en compte ‘l’amplíssim convenciment social’ a l’entorn de la necessitat d’un pacte fiscal en la línia del concert econòmica. I destaca al president que tant CiU com ERC el defensen i poden anar de la mà en aquest tema. ‘També compta amb la disposició de moltes forces polítiques’, conclou Oriol Pujol.