Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Nova caixa d’estalvis per una Catalunya independent?

Davant la desaparició de nou caixes d’estalvi catalanes i de la transformació a banc de l’única existent, La Caixa, ha nascut la iniciativa d’impulsar una nova entitat de crèdit en consonància amb el procés cap a la independència catalana. La proposta, anomenada de moment Caixa Catalana, diu tenir com a objectiu “afavorir les classes baixa i mitja de Catalunya, finançar empreses de caire social i concedir petits crèdits a autònoms, comerciants i autònoms”. 

Redacció
Redacció 30/04/2015

L'obstacle serà Madrid

L’empresari que està impulsant el projecte és Joan Olivé Mallafrè, que el presentarà el 18 de juny. La voluntat d’Olivé és crear una nova caixa d’estalvis en forma de cooperativa de crèdit. Tanmateix, ja ha avançat que un dels grans obstacles és aconseguir la llicència bancària, que l’hauria de donar Madrid. En previsió que no s’aconseguirà aquest permís, l’empresari ja treballa en la possibilitat de començar a operar sota el paraigua d’una entitat bancària de fora de l’Estat.

Qui hi ha darrere del projecte?

Per desenvolupar el projecte, l’empresari necessita redactar diversos estudis i recaptar fons. És per això que després del 18 de juny presentarà una campanya per recollir donatius, tot i que ja es pot fer un petit donatiu de 20 euros aquí per impulsar la nova caixa. Olivé ha afirmat que darrere de Caixa Catalana no hi ha ni partits polítics, ni altres entitats financeres, ni mitjans de comunicació, però tampoc ha especificat si hi ha altres empresaris o persones que estiguin treballant en la nova entitat.