Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Només un 5,8% dels habitatges barcelonins amb símbols franquistes han demanat retirar-los

|

- Publicitat -

A banda del monument a Primo de Rivera, abans s’havien retirat el monument als Caiguts que hi havia a les Corts i el monument als Caiguts del fossat de Santa Elena al castell de Montjuïc. Ara estan en fase de tramitació –per part de la comissió d’escultures de l’Ajuntament– per retirar-los properament l’escultura de La victòria (entre el passeig de Gràcia i la Diagonal) i el monòlit a Carlos Trías (cap de la Falange a Barcelona) a Nou Barris. En canvi, continua pendent l’eliminació dels escuts franquistes que hi ha a les seus de la capitania militar i de la caserna del Bruc.

Esquerra denuncia lentitud en la retirada

En aquest sentit, el president del grup d’ERC, Jordi Portabella, va anunciar ahir que demanarà explicacions al govern bipartit per la ‘contradicció que mantenen en aquests moments l’Ajuntament i el Ministeri de Defensa’, després que Carme Chacón ha assegurat que no ha rebut cap petició del consistori per retirar l’àliga de la façana del quarter situat a la Zona Universitària. La ministra ha admès que no hi ha cap impediment per fer desaparèixer aquest símbol de la dictadura.

Publicitat

El president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, es va mostrar avui satisfet per l’inici de la demolició del monument a Primo de Rivera però va criticar el ‘desencert’ i la lentitud de la retirada de símbols franquistes. Va recordar que queda pendent treure l’escut de la caserna del Bruc i el seu traspàs a la ciutat, així com la nova gestió del Castell de Montjuïc.

En un comunicat, va apel lar al Govern municipal, que formen PSC i ICV-EUiA, a entendre el valor ‘no només simbòlic, sinó real’ de fer retirar tota la simbologia franquista i militar. Reclamar més agilitat en complir les propostes aprovades sobre la retirada de símbols franquistes, que els republicans han presentat diverses vegades.

Va advertir que, en relació a Montjuïc, el desembre es va renovar als dos membres de l’Ajuntament en el patronat del castell sense dissoldre els estatuts del reglament aprovat el 1960 durant el franquisme. ‘Sembla que tot s’hagi aturat’, va afirmar Portabella, malgrat l’anunci de Zapatero sobre el traspàs i la festa ciutadana per celebrar-ho. També va veure com un desencert la contradicció entre el Consistori i el Ministeri de Defensa sobre el traspàs del Bruc. ‘Mentre un diu que ha enviat una carta per fer efectiu el traspàs, l’altre assegura que no ha rebut cap missatge en aquest sentit’, va assegurar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut