Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Només un 5,8% dels habitatges barcelonins amb símbols franquistes han demanat retirar-los

Tan sols 255 comunitats de veïns han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que retiri les plaques franquistes de la façana dels seus habitatges, xifra que suposa només un 5,8% de les 4.361 plaques amb simbologia franquista que el Ministeri de l’Habitatge franquista va col·locar als pisos de protecció. El mes d’abril de l’any passat el consistori va començar una campanya per retirar aquestes plaques gratuïtament si els veïns ho demanaven a partir de l’aprovació de la Llei de la Memòria Històrica. L’Ajuntament ha prorrogat fins al 31 de març el termini per sol·licitar-ho. A banda de la retirada dels símbols franquistes als edificis també s’està procedint a la retirada dels monuments i noms de carrers de la ciutat, tal i com ahir es va fer amb el monument a Primo de Rivera. En aquest sentit, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha denunciat el ‘desencert’ i la lentitud de la retirada dels símbols franquistes.

Redacció
Redacció 18/02/2009

A banda del monument a Primo de Rivera, abans s’havien retirat el monument als Caiguts que hi havia a les Corts i el monument als Caiguts del fossat de Santa Elena al castell de Montjuïc. Ara estan en fase de tramitació –per part de la comissió d’escultures de l’Ajuntament– per retirar-los properament l’escultura de La victòria (entre el passeig de Gràcia i la Diagonal) i el monòlit a Carlos Trías (cap de la Falange a Barcelona) a Nou Barris. En canvi, continua pendent l’eliminació dels escuts franquistes que hi ha a les seus de la capitania militar i de la caserna del Bruc.

Esquerra denuncia lentitud en la retirada

En aquest sentit, el president del grup d’ERC, Jordi Portabella, va anunciar ahir que demanarà explicacions al govern bipartit per la ‘contradicció que mantenen en aquests moments l’Ajuntament i el Ministeri de Defensa’, després que Carme Chacón ha assegurat que no ha rebut cap petició del consistori per retirar l’àliga de la façana del quarter situat a la Zona Universitària. La ministra ha admès que no hi ha cap impediment per fer desaparèixer aquest símbol de la dictadura.

El president d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, es va mostrar avui satisfet per l’inici de la demolició del monument a Primo de Rivera però va criticar el ‘desencert’ i la lentitud de la retirada de símbols franquistes. Va recordar que queda pendent treure l’escut de la caserna del Bruc i el seu traspàs a la ciutat, així com la nova gestió del Castell de Montjuïc.

En un comunicat, va apel lar al Govern municipal, que formen PSC i ICV-EUiA, a entendre el valor ‘no només simbòlic, sinó real’ de fer retirar tota la simbologia franquista i militar. Reclamar més agilitat en complir les propostes aprovades sobre la retirada de símbols franquistes, que els republicans han presentat diverses vegades.

Va advertir que, en relació a Montjuïc, el desembre es va renovar als dos membres de l’Ajuntament en el patronat del castell sense dissoldre els estatuts del reglament aprovat el 1960 durant el franquisme. ‘Sembla que tot s’hagi aturat’, va afirmar Portabella, malgrat l’anunci de Zapatero sobre el traspàs i la festa ciutadana per celebrar-ho. També va veure com un desencert la contradicció entre el Consistori i el Ministeri de Defensa sobre el traspàs del Bruc. ‘Mentre un diu que ha enviat una carta per fer efectiu el traspàs, l’altre assegura que no ha rebut cap missatge en aquest sentit’, va assegurar.