Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

NeCat, Moviment Catalunya i Avancem abocats a ERC

Barcelona (ACN).- El nou partit fruit de la fusió entre NeCat i Moviment Catalunya comença a donar les seves primeres passes com “l'espai de confluència de l'esquerra catalanista”. Amb l'escenari electoral a l'horitzó, la formació encara ha de decidir sota quin nom s'hi presentarà. El dia 30 ho farà públic en un acte polític. Avisen, però, que “no temen cap elecció” i que ja són presents a 200 municipis. Han apostat pel 'sí-sí' en un referèndum vinculant, que consideren “inapel·lable”. Noms dels socialisme com Marina Geli, Jordi Martí i Pia Bosch formen part de la nova organització, a la qual confien sumar el moviment Avancem. Esperen que els socialistes crítics que també s'hi afegiran es desvinculin aviat del PSC.

Redacció
Redacció 21/11/2014

No tenen més espai que arribar a un acord amb ERC

La nova organització política, de la qual se'n coneixerà el nom i la composició el proper dia 30 en un “bateig” públic al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona, diu està preparada per presentar-se a unes possibles eleccions anticipades al Parlament de Catalunya i també a les municipals del maig. “No temem a cap escenari electoral”, ha assegurat l'expresident del PSC a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí, de Moviment Catalunya, que en la roda de premsa de presentació d'aquest divendres ha estat acompanyat per la regidora del PSC a l'Ajunatment de Girona Pia Bosch i pels membres de NeCat Pere Almeda i Magda Casamitjana. Però sabem també que en solitari quedarien expulsats de l’espai electoral.

Aprofitar el moment per ocupar espais a ERC, de moment Toni Comin i Antoni Dalmau han ingressat dins del Consell Assessor dels republicans

Tots quatre han coincidit en reivindicar el nou partit com l'espai de confluència i de caràcter “aglutinador” de l'esquerra catalanista, i s'han definit com “hereus” del socialisme. Defensen “equilibradament” tant el dret a decidir com la justícia social, han assegurat. En aquest sentit, també han dit que la seva prioritat és contribuir a assolir una majoria sobiranista d'esquerres a Catalunya.

SíSí de moment, però si els escenaris canviant….. veurem

Preguntats sobre el seu posicionament en unes hipotètiques eleccions plebiscitàries, Martí ha apuntat que “el que ara tocaria és que de les eleccions surti una majoria suficientment sòlida perquè la demanda d'un referèndum vinculant sigui inapel·lable”. I és que veuen necessària la celebració d'un referèndum vinculant. Amb l'status-quo actual, s'inclinarien per l'opció del 'sí-sí' com a resposta a l'”immobilisme” i a la manca de propostes del govern espanyol.

No son rupturistes, però són benvinguts a la casa dels republicans

Tot i així, no tanquen la porta a un altre model d'organització territorial. Martí s'ha mostrat favorable a “estudiar” altres escenaris en cas que “s'albiri” una possibilitat de canvi per part de l'Estat. S'ha pronunciat en el mateix sentit, Pia Bosch, que ha indicat que el nou partit té voluntat “reformista, no rupturista”. En qualsevol cas, són qüestions que s'aniran resolent i definint, han reconegut, a mesura que l'organització creixi.
 
Porta oberta per sumar aliances, cal col·locar 200 regidors que de lo contrari es quedaran fora
 
Els líders de NeCat i Moviment Catalunya treballen per sumar forces i no descarten possibles aliances electorals amb ERC, tal com NeCat ja va fer en els darrers comicis europeus. A més, la porta es manté oberta a incloure el moviment Avancen, encapçalat per Joan Ignasi Elena. “Continuen tenint les cadires a les mateixa taula on som nosaltres. De moment estan buides, però confiem que estiguin plenes de nou”, ha resumit Magda Casamitjana, de NeCat, adreçant-se a Elena. Les “condicions” marcades per Avancem ja es donen, ha dit Casamitjana.
La nova organització ja té presència en 200 municipis catalans. En concret, segons ha detallat Casamitjana, té suport a les quatre capitals catalanes i en 34 de les 41 comarques. I esperen seguir eixamplant el projecte polític.

Aquest diumenge els tres moviments participen a l’escola de formació municipalista d’ERC

Els exconsellers socialistes Marina Geli i Ernest Maragall han donat suport a la posada en marxa del nou partit amb la seva presència a l'acte d'aquest divendres al migdia a Barcelona. Tots dos han celebrat que s'assentin les bases d'un projecte polític que serveixi per donar veu als socialistes que fins ara se sentien “orfes”.

En aquest sentit, NeCat i Moviment Catalunya confien que els militants del PSC que han expressat la seva intenció de sumar-se al nou partit abandonin “en el procés més breu possible” la militància socialista. “No es pot ser de dos partits”, ha recordat Bosch.

Relacionats