Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Montoro davant la rebel·lió de les CCAA sobre el dèficit: “Aquí complirà tothom”

ACN Madrid .- El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha advertit aquest dimarts que no permetrà que les comunitats autònomes es rebel·lin i incompleixin les mesures “coercitives” que el seu executiu els aplicarà per corregir la desviació del dèficit. “Això no és voluntari, això és obligatori, i aquí complirà tothom”, ha sentenciat en roda de premsa després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta de les Balears, Francina Armengol. Montoro ha convocat per divendres el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) precisament per abordar aquestes mesures. La Generalitat i altres territoris com el mateix govern balear ja han advertit que no tenen intenció d'aplicar noves retallades sobre els serveis socials. Montoro assegura que no els demana retallades, sinó que destinin els recursos addicionals que rebran aquest any a disminuir el dèficit públic.

Redacció
Redacció 12/04/2016

El ministre va enviar la setmana passada una carta a la majoria dels territoris que van incomplir el dèficit del 2015, com Catalunya, demanant que aprovin en 15 dies acords de no disponibilitat de crèdits, fet que implica que no podran augmentar les partides per sobre la regla de despesa d'aquest any, això és un 1,8%.
 
L'allau de crítiques i les advertències, entre altres, del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras –que el va emplaçar a tancar ell mateix els hospitals- l'han portat aquest dimarts a fer una advertència prèvia a la reunió de divendres.
 
“Això no és voluntari”, ha sentenciat, i aquí “complirà tothom” perquè “és la llei” i “ningú pot dir que l'aplicació de la Llei no va amb ell”. Segons Montoro, “cap governant pot dir que no complirà la Llei” i per tant els que anuncien que no tenen intenció d'aplicar les mesures correctores haurien de ser “més cautelosos”.
 
Una advertència a tres dies vista d'un CPFF que segons ha apuntat tindrà caràcter “deliberatiu”, malgrat que s'hi preveu una forta discussió enter les comunitats no governades pel PP –la majoria- i el Ministeri. En aquest sentit, ha assegurat que si els executius autonòmics no apliquen les mesures el seu executiu s'encarregarà de garantir que es compleixen.

Mofa de la hisenda catalana

El ministre també ha assegurat que la hisenda catalana “no existeix”, com ho demostra, ha assenyalat, el fet que només 178 contribuents presentessin les seves declaracions del 2015 a l'Agència Tributària de Catalunya.
 

Relacionats