Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Montilla reconeix que la sentència farà crèixer l’independentisme

La sentència del TC ha deixat tocat el federalisme, en demostrar que l’Espanya que hauria d’avançar cap a l’Estat federal no reconeix l’autonomia i la capacitat de decidir dels seus territoris. És en aquest context que la Fundació Catalunya Segle XXI, vinculada al PSC, ha organitzat aquest dimecres uns Diàlegs sobre Federalisme amb el president de la Generalitat, José Montilla. Els diversos ponents, que en aquesta ocasió provenien de Galícia i Madrid per demostrar que encara hi ha federalistes a l’Estat, han analitzat els reptes del moviment després d’una retallada estatutària que posa en dubte la continuïtat del procés federalitzant. El més crític dels participants ha estat Ferran Mascarell, qui ha assegurat que la sentència ‘dibuixa una Espanya que no m’interessa, una Espanya uninacional que trobo normal que unes quantes generacions de catalans trobin insuportable i avorrida’. Montilla ha replicat les paraules de Mascarell reconeixent que ‘la sentència dels qui defensen la unitat d’Espanya ha fet més independentistes’. El líder del PSC ha reclamat al PSOE una aposta ‘més agosarada, més activa, més propositiva’ vers la via federal, i ha reconegut que no sap ‘perquè el PSOE té por al federalisme’.

Redacció
Redacció 08/07/2010

En un acte anomenat ‘Diàlegs pel progrés’ centrat en el federalisme, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC s’ha mostrat crític amb la posició dels socialisme espanyol, a qui veu amb ‘por’ al federalisme. Una actitud que té el socialisme espanyol ‘quan té una executiva que es diu federal, un comitè federal, un congrés federal’. Per això, Montilla ha apel·lat a ser conseqüent i, malgrat la ‘pressió de la dreta’, ‘donar la cara perquè no és amagant-te com es guanyen les batalles’. ‘Les batalles, per guanyar-les s’han de donar, i crec que s’ha de tenir una posició més agosarada, més activa, més propositiva al respecte’, ha dit.

El president ha remarcat que si hi ha hagut ‘avenços importants’ en aquest àmbit ‘s’han fet de la mà del socialisme espanyol’, com ara l’estat de les autonomies a finals del 70 o les reformes dels estatuts recents. ‘Sense la complicitat del PSOE’, ha remarcat, ‘no estaríem parlant de sentència perquè no tindríem nou Estatut’. Ara bé, Montilla creu que ‘els ha menjat una mica la moral aquesta ofensiva que ve de l’etapa de l’aznarisme però que ha mantingut el PP malgrat estar a l’oposició’.

Montilla ha avisat que ‘si hi hagués una interpretació errònia del text, que no contempli la plurinacionalitat de l’Estat, hauríem d’encaminar-nos cap a una reforma constitucional’. Montilla ha matisat que no està proposant una reforma de la Constitució ‘ara i avui’, però creu que ‘no seria assenyat evitar un debat’ que el mateix Zapatero va posar damunt de la taula durant la seva primera legislatura. Montilla defensa ara que ‘la pròpia maduresa de la Constitució exigeix a mig i llarg termini la introducció d’algunes reformes, com s’ha fet en altres països’.

Mascarell: ‘La sentència dibuixa una Espanya que no m’agrada’

No ha estat només Montilla qui s’ha mostrat crític amb l’actitud del PSOE. També ho ha fet l’exconseller de Cultura Ferran Mascarell, que ha assegurat que la sentència de l’Estatut demostra que ‘l’imaginari del PP sobre Espanya s’ha imposat al PSOE’.

En la seva intervenció en el mateix acte, Mascarell –del sector ‘catalanista’ del PSC-, ha assegurat que la sentència de l’Estatut ‘dibuixa una Espanya que no m’agrada i no m’interessa’. ‘Una Espanya uninacional que trobo normal que unes quantes generacions de catalans trobin insuportable i avorrida’, ha afegit, tot remarcant que l’estat federal surt ‘qüestionat’ amb la sentència.

A més, Mascarell ha afegit que ‘l’acte de votar a l’estat espanyol té menys importància’ després de la sentència sobre l’Estatut, ja que ‘t’ho poden canviar fins a un límit bastant irreconeixible’.