Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Montilla proposa celebrar a Barcelona la segona Conferència de Regions Euromediterrànies el 2010

El president de la Generalitat, José Montilla, ha proposat aquest divendres la celebració a Barcelona, en col·laboració amb el govern espanyol, de la segona Conferència de Regions Euromediterrànies, Barcelona+15, que tindria lloc l’any 2010, quan se celebrin quinze anys de la Conferència de Barcelona. L’objectiu d’aqueta nova cimera seria reforçar el procés de Barcelona, tal com ja es va fer en el desè aniversari amb la celebració del Barcelona+10. Aquesta conferència es faria coincidint amb la presidència espanyola de la Unió Europea. Montilla ha reiterat ‘el compromís de Catalunya envers el mediterrani i la nostra voluntat de seguir treballant pel desenvolupament del partenariat euromediterrani’.

Redacció 28/01/2008

Montilla ha fet aquest anunci en el marc del Buró Polític de la Comissió Intermediterrània de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes (CRPM), el principal objectiu del qual és promoure un desenvolupament més equilibrat del territori de la Unió Europea i promou la cooperació interregional i transnacional al voltant dels grans espais perifèrics de la UE, com ara el mar Bàltic, el marc del Nord, el mar Negre o la mediterrània.

En l’acte de clausura, el president ha remarcat que ‘el futur de la mediterrània està íntimament lligat al futur del projecte europeu’ i que ‘sense una regió mediterrània estable, pacífica i desenvolupada, el projecte europeu caminarà coix’. A més, ha remarcat que ‘Europa té un interès estratègic per ajudar als països de la ribera sud de la mediterrània’ per ‘accelerar el seu desenvolupament econòmic i social’. Montilla sosté que ‘aquests objectius no es podran dur a terme si no revisem i reforcem els mitjans que la UE destina a aquestes polítiques’.

Montilla ha afegit que ‘les regions mediterrànies defensen que la UE desenvolupi una veritable política de convergència amb tots els països del mediterrani’, una ‘política negociada amb els països del sud, que hauria d’utilitzar a curt termini tots els mitjans de l’actual política de veïnatge’.