Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Montilla insisteix a desfer-se del “pessimisme” i demana “confiança” al seu discurs de la Diada

El president de la Generalitat, José Montilla, ha fet una crida aquest dilluns al vespre a no caure en el ‘pessimisme’ arran de les últimes deficiències en alguns serveis públics, en especial els ferrocarrils, si bé ha admès que ‘hi ha motius pel malestar’ i per això ha demanat disculpes. Així mateix, en el discurs institucional amb motiu de l’Onze de Setembre, ha demanat confiança en el desplegament de l’Estatut, un text, segons Montilla, que s’està desplegant amb ‘realisme i decisió’. Montilla ha volgut fer referència al debat autodeterminista afirmant que cal projectar “el nostre horitzó polític des del realisme”, desmarcant-se, doncs, d’aquells que volen anar més enllà de la dependència amb Madrid.

Redacció
Redacció 10/09/2007

Montilla ha definit el període viscut últimament en el terreny polític com ‘a molt intens’, poc més d’un any després de l’entrada en vigor de l’Estatut i que el text s’està desplegant amb ‘realisme i decisió’. Pel president català, l’Estatut és un ‘gran avenç’ perquè reconeix ‘millor que mai la mai’ la realitat nacional de Catalunya ‘ens dóna més i millors eines per governar-nos’ i ha demanat confiança als catalans perquè ‘projectant el nostre horitzó polític des del realisme, per anar més lluny, la Catalunya de demà serà més forta’.

El president català ha destacat la ‘fortalesa extraordinària’ de la llengua catalana en un món globalitzat com l’actual i que els catalans han sigut capaços de fer-ne créixer el coneixement i ús social. Montilla ha recordat la importància que adquirirà la llengua i la cultura catalana d’aquí poques setmanes amb motiu de la Fira de Frankfurt, ja que representarà ‘una oportunitat extraordinària per projectar-se al món’.

El president de la Generalitat també s’ha referit a les últimes anomalies en alguns serveis públics i ha demanat disculpes admetent que ‘hi ha motius pel malestar’. Montilla ha atribuït aquestes deficiències a les obres del TGV, però també ‘a la poca inversió i manteniment inferior al que calia’. El president català ha promès en el seu discurs que ‘s’està treballant de valent per resoldre els inconvenients i que, en els propers mesos, la situació millorarà’ i que aquesta situació de ‘preocupació i enuig justificats no ens han de dur al pessimisme, perquè avui s’està invertint com mai en la millora de les nostres carreteres i autovies, i en la millora del servei ferroviari, no només per l’arribada del tren d’alta velocitat sinó, molt especialment, en el servei de rodalies’.

El cap de l’executiu català ha afirmat que els ciutadans de Catalunya ‘tenen dret a esperar i exigir que els serveis públics funcionin millor i de manera més eficient’, i que no només ho han de fer a Barcelona i rodalies, ‘sinó a tot el país’. Montilla també creu que com a president de Catalunya ‘ha assumit en tot moment la responsabilitat’, així com ‘tots i cadascun dels servidors públics’. Malgrat tot, ha demanat que tothom l’assumeixi, ‘al nivell que li correspon’, perquè ‘si com a país abdiquem de la nostra responsabilitat col·lectiva, correm el risc de perdre la batalla pel futur’.

Montilla també ha volgut tenir un record pels trenta anys de la recuperació de la Generalitat i el retorn del president Josep Tarradellas a Catalunya. ‘Des d’aleshores –afirma- hem viscut el període més llarg i fecund de normalitat política i institucional de la Catalunya contemporània, de la mà dels presidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall’. Els dos expresidents rebran en la Diada enguany la Medalla d’Or de la Generalitat, en senyal de reconeixement i agraïment.

Montilla ha definit aquests darrers anys com a ‘complexos i plens de canvis’ i ha destacat que la societat catalana està aconseguint integrar els nouvinguts, ‘tant pel que fa al respecte dels seus drets com a l’exigència dels seus deures’. ‘Si ho fem bé, treballant des del compromís social, la Catalunya de demà serà més forta’, ha afegit.