Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Montilla assegura que anirà “fins on calgui” per defensar l’Estatut

‘Estic disposat a anar fins on calgui perquè es respecti i s’acompleixi’ l’Estatut. El president de la Generalitat, José Montilla, ha llençat aquest dilluns, en el seu discurs per fer balanç del primer any de Govern d’Entesa, una nova advertència al govern espanyol i és que defensarà fins al final el desplegament de l’Estatut. El president ha fet èmfasi en que Catalunya necessita un nou sistema de finançament, un dels seus objectius de cara al 2008, i que ningú pot qüestionar ni a Madrid ni a la resta d’Espanya que Catalunya ‘ha patit una desatenció inversora clamorosa, durant molts anys’.

Redacció
Redacció 27/11/2007

Montilla ha repassat, amb to serè i calmat, algunes de les actuacions dutes a terme pel Govern d’Entesa en aquest primer any. Seguretat, sanitat, educació, universitats, Montilla ha avançat algunes de les ‘millores’ i actuacions de l’Executiu que aquest dimarts detallaran més exhaustivament els consellers, que han estat presents en la conferència d’aquest dilluns. El president ho ha resumit afirmant que ‘un Govern que no inverteixi de manera preferent en les persones i les famílies, en la reducció de la pobresa, en l’extensió dels serveis públics universals i en la seva cultura per igualar l’estructura d’oportunitats, és un Govern que s’allunya de l’objectiu de garantir la dignitat, els nivells bàsics de benestar, l’autonomia i la llibertat dels ciutadans als que ha de servir’.

El president també ha fet referència a l’economia catalana i ha recordat el seu objectiu de que Catalunya vol seguir sent competitiu i capdavanter, ja que és la ‘primera regió econòmica de l’Estat’, ha dit. Acte seguit, Montilla, en un moment en que el debat està centrat en la falta d’inversió del govern espanyol a Catalunya, ha manifestat que ‘és inqüestionable l’esforç de l’actual Govern espanyol i del Govern d’Entesa per capgirar una situació creada per un període de desatenció inversora que ha estat molt perjudicial per a Catalunya’. Una critica indirecte vers l’anterior govern de José Maria Aznar, que va tenir el suport de Convergència i Unió. Segons el president, ‘seria injust minimitzar’ la inversió feta actualment en Catalunya.

Montilla ha assegurat taxativament i amb to seriós que ‘no hi ha ningú capaç de negar, amb arguments solvents, que Catalunya ha patit una desatenció inversora clamorosa, durant molts anys’. Segons el president, ‘ningú por negar aquesta evidència’ tan a Catalunya ‘com a Madrid i arreu d’Espanya’. Així mateix ha anat més enllà al destacar que Catalunya també ha patit ‘un dèficit de planificació adequada’. ‘Precisament’, ha afegit, per ‘atacar aquest dèficit inversor es va acordar la disposició addicional de l’Estatut que ara cal complir-ho en el què i el quant’. En aquest sentit, ha reclamat arribar a acords per dur-ho a terme, ja que, com ha destacat, ‘cal donar respostes a les necessitats d’avui, però també a las que la Catalunya ens plantejarà’.

Com porta reiterant aquests darrers dies, Montilla ha insistit en que l’actual sistema de finançament està esgotat; una sentencia que l’ha portat a sentenciar: ‘Catalunya té moltes raons per reclamar un nou sistema de finançament’. ‘Catalunya vol i necessita un nou sistema de finançament per a fer possible el programa social més ambiciós que mai hagi tingut el país’ ha sentenciat el president de la Generalitat. ‘A aquest objectiu destinarem una part important de les nostres energies polítiques l’any que ve’, ha declarat Montilla, qui, acte seguit, ha afirmat: ‘Estic disposat a anar fins on calgui perquè es respecti i s’acompleixi el que la llei diu’. D’aquesta forma, el president ha tornat al començament de la legislatura quan va insistir en les pressions que duria a terme per l’aplicació de l’Estatut.

Respecte a l’Educació, Montilla ha recordat la presentació de la Llei per definir un model educatiu propi. Sobre aquesta assumpte, ha reconegut que no s’està on Catalunya aspira ser ‘ni en equitat, ni en qualitat, ni en excel·lència’. No obstant, ha avisat que ‘els problemes de l’educació no se solucionen amb un simple canvi legislatiu’. En aquest sentit, ha declarat que ‘la Llei vol ser un instrument de la reforma educativa’.