Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Més de la meitat de mallorquins s’identifica amb els Països Catalans i un 9,3% no sent cap afecte cap Espanya

Un 55,85 dels mallorquins aproven els Països Catalans. Aquest és el resultat d’una enquesta feta pública aquest dimecres per Esquerra Republicana de les Illes Balears, on els enquestats, un miler, puntuen de l’1 al 10 el seu sentiment de pertinença a diversos conceptes territorials. D’aquesta manera, un 34% valora de 0 a 1 la seva identificació amb els Països Catalans, un 9,5% diuen que és d’entre un 2 i un 4, un 13% aproven amb un cinc el seu sentiment envers els territoris de parla catalana a la península i illes, el 28,3% el valoren entre el 6 i el 8 i, finalment, un 14% ho fa amb la nota més alta, que oscil·la entre el 9 i el 10. Els resultats treuen a la llum doncs que els mallorquins que no senten els Països Catalans de manera pròpia són un 44,1%, gairebé 12 punts per sota d’aquells que sí que tenen el sentiment de formar part del conjunt de terres catalanes. No obstant, el gran gruix de gent que valora entre 0 i 1 el seu afecte envers Catalunya, les Illes i el País Valencià, fa caure la mitjana fins a 4,4 punts sobre 10.

Redacció
Redacció 04/02/2011

El miler de persones que han participat en aquesta enquesta telefònica realitzada pel grup Opinòmetre, han hagut de valorar de l’1 al 10 el seu sentiment de pertinença a quatre conceptes territorials com Europa, Espanya, Països Catalans i Mallorca. Les respostes del sondatge es divideixen en tres parts com són les respostes dels habitants de la capital, Palma de Mallorca , els resultats dels ciutadans de la resta de l’illa i, finalment, la suma de les valoracions.

Palma, ciutat d’extrems

En aquest sentit, a la capital s’hi percep un lleuger increment del sentiment de pertinença envers els Països Catalans. Així, un 56,8% aproven els territoris de parla catalana mentre que a la resta de Mallorca el tant per cent baixa gairebé dos punts i es queda en un 55%. Segons el president d’ERC a les Illes, Joan Lladó, la variació és fruit dels extrems que es donen més a la capital. Les paraules del republicà es palesen en l’enquesta, on s’hi pot apreciar que un 15,2 per cent dels enquestats a Ciutat valoren en un 9 o un 10 la sensació de formar part dels Països Catalans, mentre que a la Part forana només ho fa un 14 per cent.

El 9,3% no es vincula gens amb Espanya

L’enquesta també treu a la llum els sentiments que els mallorquins tenen envers Espanya. Especialment remarcable és el fet que un 9,3 valora poc o gens la seva vinculació amb l’estat espanyol. Torna a ser destacat en aquest punt els extrems dels ciutadans de Palma, que rebutgen de pla Espanya en un 5% mentre que la resta de l’illa ho fa en un 4,2%. Paradoxalment, són també els ciutadans de la capital que mostren més clarament el seu sentiment espanyol. Un 15,2% ho puntua del 9 al 10 en contraposició amb un 14% que ho fa a la part forana. En total, la suma de mallorquins que aprova Espanya suma 81,2%, fet que eleva la mitjana de la puntuació a 7,91. Aquesta xifra d’aprovats s’ha de sumar també al 9,5% que aproven amb un 5 pelat la seva relació sentimental amb l’estat.