Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

A més de 700.000 catalans els agradaria formar part d’una colla castellera

|

- Publicitat -

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, ha celebrat aquest potencial de creixement i ha destacat “la gran capacitat transformadora dels castellers, que actuen com un agent de dinamització i cohesió social”. Per a Fontdevila, permeten “superar la visió essencialista i estancada que a vegades es té de la cultura popular” i ha remarcat el compromís de la Generalitat, qui ha creat un Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cultura Popular.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Andreu Gassó, ha explicat que es treballarà des del sector per incorporar aquest potencial de gent i ha remarcat que “tot i que els resultats són bons, ens podem superar més”. De l’estudi es desprèn un ampli coneixement del món dels castellers a Catalunya, ja que un 98% sap què són els castells, un 79% coneix què és l’enxaneta i el 55,4% dels entrevistats sap el nom d’alguna colla castellera.

Publicitat

Així mateix, l’estudi reflecteix que està molt ben valorat per la població catalana, ja que un 93,6% valora la seva activitat com “positiva o molt positiva” i percep que crea “bon ambient, potència la cultura i té una gran capacitat integradora”.

En el que es refereix a la percepció de seguretat, els enquestats perceben que fer castells és una activitat “menys perillosa” que conduir una motocicleta o practicar submarinisme, i les compara a esquiar o anar en bicicleta de muntanya. El nombre de castells que cauen va en descens els últims anys, passant d’un 5,3% el 2000 a un 3,3% el 2006. La generalització de l’adopció del casc per les enxanetes ha contribuït a disminuir el risc d’accidents.

Per al vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella, el risc dels castells és “controlable i assumible” i assenyala que la sensació de risc “és com en els avions, és superior que el perill real”.

L’estudi també mostra que set de cada 10 catalans ha vist castells en directe i Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Valls i Terrassa són les poblacions que més espectadors han tingut. Un 83% dels enquestats ha vist castells per televisió i només un 28,4% ha llegit notícies a la premsa.

L’informe ‘Els castells: coneixement, experiència i percepció a Catalunya’, al capdavant del qual estaven l’economista Enric Vilar i el sociòleg Marc Dargallo, està basat en 2.945 entrevistes telefòniques.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut