Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Menys d’un any de vida per la meitat de les immobiliàries catalanes

Tot el que puja baixa. I ara li toca al sector de la construcció i a les empreses immobiliàries. Aquestes últimes dels anys 90 havien experimentat un constant creixement, el boom immobiliari. Ara però, quan ja estem iniciant les acaballes de la primera dècada del segle XXI, sembla ser que per fi la bombolla immobiliària es desinflarà. El Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària afirma que el refredament del sector ja està tenint conseqüències i farà que la meitat de les agències tanquin abans d’un any.

Redacció 30/06/2007

Durant els últims mesos des de directe!cat us hem anat exposant diferents notícies sobre com, poc a poc, la bombolla immobiliària, també anomenada  boom immobiliari, s’ha anat desinflant. Fa dos mesos narràvem com empreses importants del sector es desplomaven a la Borsa i fa 15 dies us parlàvem com la venda d’habitatges queia un 15% al Principat.

Doncs ara que moltes de les empreses dedicades a la immobiliària podrien desaparèixer en menys de 12 mesos. Així ho pronostica el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API) i ho qualifica com un tancament massiu d’agències del sector. Aquestes serien bàsicament les que van aparèixer durant el boom de la construcció anomenat anteriorment.

Segons els API, el refredament del sector ja està tenint conseqüències i farà que la meitat de les agències tanquin abans d’un any. A més, el Govern de l’Estat espanyol està tramitant un nou estatut que regularà els requisits mínims que hauran de complir els agents de la propietat immobiliària. Entre altres coses, hauran de tenir una titulació de grau mitjà o superior. Les dades que ens ofereix API són clares: Catalunya fa un any hi havia més de 7.000 agències immobiliàries i ara n’hi ha menys de 6.000. Segons Joan Ollé, president del Col·legi, les víctimes d’aquest tancament seran aquelles agències que van obrir portes sense una preparació adequada.