Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Mas trenca el silenci i garanteix que es mantindrà ‘fidel i dempeus’ en la defensa de la identitat, la cultura i la llengua catalanes

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat des de Tortosa que el Govern i ell mateix encapçalaran ‘una defensa clara i inequívoca’ de la llengua catalana davant de qualsevol intent que hi hagi de margina-la. ‘Ens mantindrem fidels i dempeus en la defensa de la nostra identitat, les nostres tradicions i la nostra llengua més que centenària’, ha sentenciat. Mas ha demanat a les institucions, i en especial als ajuntaments, que siguin els primers en defensar el model lingüístic del país i les escoles, la única manera, ha dit, ‘que el nostre idioma es pugui mantenir com el nervi de la nostra nació’. Mas ha assegurat que qualsevol atac i amenaça contra el català fracassarà.

Redacció
Redacció 05/09/2011
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llençat un missatge d’encoratjament al poble català i les institucions a mantenir la lluita i la defensa per la identitat i la llengua catalanes. Una lluita, ha recordat, que fa segles que perdura i que seguirà davant els atacs i les amenaces actuals. ‘Per molts intent que hi hagi en aquests moments de laminar i marginar la nostra cultura i la nostra llengua, nosaltres ens mantindrem fidels i dempeus en defensa de la identitat, les tradicions i la llengua més que centenària’,ha dit. 
 
Per Mas, és més la decisió de la majoria del poble català a lluitar per la seva identitat, que ‘les ganes que hi hagi de convertir el català en quelcom residual’. ‘Tots els intents fracassaran’, ha sentenciat. El president ha recordat que són molts els segles durant els que s’ha intentat marginar la cultura de Catalunya i la seva llengua i que, abans com ara, les intencions de laminar-la ‘xocaran amb la voluntat del poble’. 
 
Mas ha assegurat que el Govern i ell com ha president defensaran de forma inequívoca la personalitat catalana i s’ha mostrat confiat que també les institucions i els ajuntaments en primer lloc sabran defensar el model lingüístic i la preeminència del català ‘que és la única manera que tenim que el nostre idioma, més que secular, es mantingui com a nervi de la nostra nació’, ha apuntat. I és que el president s’ha mostrat convençut que darrera les institucions hi haurà tot ‘un poble sencer’ que es nega a ser marginat pels que ‘tot i que són pocs i de vegades poderosos’, ataquen el català. 
 
Mas ha recordat que la identitat col·lectiva del país ‘és de tots els catalans que ens l’hem guanyat forjant-la al llarg de la història i ara és el moment de preservar-la i de defensar-la de cara el futur’. Mas ha assegurat que no es permetrà que la llengua catalana es converteixi en res ‘folklòric i provincià’.