Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Mas reclama a l’estat que compleixi amb els diners que deu a Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que la reducció d’un 10% del pressupost de la Generalitat afectarà a tots els departaments, però ha garantit que es mantindrà ‘l’esquema bàsic de l’estat del benestar’. El Govern s’ha reunit de forma extraordinària per analitzar el pla de xoc per reduït el dèficit a un 1,3% i ha anunciat que demanarà a l’Estat que, per aquest 2011, almenys es mantingui el mateix nivell d’ingressos que l’any passat. Mas ha remarcat que, si no s’aturava la ‘despesa desbocada’ dels anteriors Govern, es podia acabar en ‘col·lapse’ i es posava en ‘perill’ l’estat del benestar i l’autogovern. El Govern també ha admès una possible nova emissió de bons.

Redacció
Redacció 28/01/2011

Enmig del context de crisi econòmica i de les amenaces d’intervenció del govern espanyol, i abans de la reunió del proper dilluns entre Mas i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el Govern ha enllestit un ‘estudi exhaustiu’ del cost que suposa per a les finances catalanes les normatives aprovades pel govern espanyol. Segons que afirmà ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, la normativa espanyola ‘comporta més despesa a la Generalitat’, un fet que ha qualificat de ‘deslleialtat institucional’.

El portaveu del Govern va fer una ‘valoració positiva’ de l’anunci que ha fet la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, sobre el dèficit de l’Estat espanyol, que s’ha xifrat en un 5,1% del PIB, vuit dècimes menys del previst per a l’any passat. Homs creu que és una bona dada per als interessos del Govern ‘pel que representa en l’agregat en el seu conjunt’ i que ‘obre perspectiva’.

Inventari dels costos del govern espanyol
‘Moltes vegades el govern espanyol convida i fa que la Generalitat pagui’, digué Homs, un fet que considera ‘una deslleialtat des del punt de vista institucional’. ‘L’estat pren decisions, aprova lleis i normatives, que comporten més despesa a la Generalitat i després li demanen que s’ajusti en termes de dèficit’, ha lamentat. Homs creu que ‘hi ha una incongruència en el plantejament’ i que ‘s’ha de tenir inventariat’, ja que així ‘com a mínim sabem de quin mal hem de morir’. ‘Si tens una administració que et va posant el dit a la nafra amb què les comunitats gasten, i és decisió del govern espanyol, com a mínim posar-ho en evidència’, reblà.

Homs ha posat com un exemple recent la supressió de fumar als llocs públics, ja que les mesures que preveu la llei a les que es poden acollir els fumadors suposen un cost per a la sanitat catalana ‘i no hi ha compensació’.