Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Mas demana al PSC que doni suport a la seva esmena als PGE

|

- Publicitat -

El líder de CiU ha dit que ara el PSC ara ‘té una oportunitat d’or’ de demostrar que el seu interès prioritari és Catalunya, i no el PSOE, i de defensar que l’executiu espanyol ‘compleixi’ els amb la inversió a Catalunya, amb el finançament, i presenti un programa econòmic que ‘realment serveixi’ per lluitar contra la crisi.

Aquests, ha afirmat, són els punts que han motivat que CiU hagi presentat l’esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat. Segons Mas, els pressupostos no tan sols no compleixen amb Catalunya, sinó que tampoc s’adeqüen a la crisi. Votar-hi ha favor, ha dit, seria ‘perpetuar un camí que segurament no porta enlloc’ i que no ajuda a crear ‘confiança i credibilitat’.

Publicitat

El Govern ‘mai havia estat tan irrellevant’ a Madrid

Mas també ha assegurat que, contràriament al què passava en els governs de Pujol, el Govern d’entesa i el seu president ‘no són referents en política econòmica espanyola’. ‘Ningú se’n recorda d’ells i ningú els pregunta res’, ha dit, i ‘no influeixen en res’ ni ‘marquen cap línia’.

I és que segons el líder de CiU, tot i que el PSC té 25 diputats a Madrid i el tripartit en suma 29, el govern de Catalunya ‘havia estat tan irrellevant’ pel que fa a la política econòmica del conjunt de l’Estat.

Ara no toca entrar al govern espanyol

Mas també ha assegurat que la seva formació no es planteja, en aquests moments, entrar al govern espanyol, perquè primer caldria ‘tenir confiança’ en aquest executiu que, a més, ‘no compleix’ els seus compromisos i obligacions respecte a Catalunya.

Segons Mas, si CiU tingués com a únic projecte ocupar el poder, entraria al govern espanyol, però ‘hi renunciem temporalment precisament perquè el que volem que el nostre projecte i prioritats quedin molt clares i no es confonguin amb l’actuació d’un govern del PSOE que no ens inspira confiança’.

‘Avui per avui’, ha dit Mas, ‘no tinc un rebuig per principi a que CiU pugui entrar al govern de l’Estat’, però ‘entrar al govern d’Espanya no ha de ser un objectiu últim, sinó que ha de tenir un caràcter instrumental’, perquè ‘l’objectiu últim és l’autogovern’.

Noves propostes contra la crisi

Mas ha assegurat que les mesures que ha posat en marxa el govern espanyol en l’última setmana han intentat ‘tapar l’hemorràgia’ però cal ‘ocupar-se de la ferida’ que, segons ha apuntat, és l’efecte de la crisi en l’economia real. Segons Mas, la baixa productivitat, la baixa formació i el dpèficit exterior conformen un ‘triangle de les bermudes’ que ‘s’ha pot empassar tot’.

Per aquest motiu ha demanat a l’exexutiu espanyol que ‘reaccioni’ i ha posat sobre la taula algunes de les mesures que CiU defensarà en les pròximes setmanes, com un programa de bonificacions en les cotitzacions de la seguretat social per a les empreses que mantinguin o creïn ocupació, i d’exempció temporal del pagament de la Seguretat Social per als autònoms.

A més, CiU aposta per un endarreriment del pagament d’alguns impostos a petició de les empreses sense aportació de garanties ni recàrrecs, i mesures per lluitar contra la morositat i pel compliment dels pagaments, a més d’un paquet en l’àmbit de la fiscalitat, que inclou la rebaixa de l’impost de societats del 30 al 25% i al 15% per a microempreses.

Si el TC retalla l’Estatut hi haurà ‘un abans i un després’

El líder de CiU ha recordat que l’Estatut es va negociar i aprovar al Parlament, al Congrés i al Senat i que després va ser aprovat en referèndum. Segons Mas, si ara el Tribunal Constitucional (TC) el retalla, ‘tenim un problema de nassos’, perquè ‘és evident que la reacció i actitud de Catalunya respecte a Espanya serà un abans i un després’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut