Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Mas avisa Montilla que és el moment de ‘sacrificar’ els seus 25 diputats a Madrid en favor de Catalunya

El líder de Convergència (CDC), Artur Mas, ha instat un cop més el primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, a utilitzar la seva força a Madrid per desbloquejar la negociació del nou model de finançament català. Per Mas, ja ‘no es tracta d’ampliar terminis’ i continuar ‘prorrogant una negociació’ que no portarà Catalunya ‘enlloc’, sinó de ‘sumar’ la força política de Catalunya a ‘la raó i a la llei’. Així, Mas ha instat el PSC a abandonar ‘la disciplina de vot del PSOE’ i a posar-se ‘al costat de la disciplina de vot de Catalunya’, fent el ‘sacrifici’ d”arriscar’ els seus 25 diputats a Madrid ‘en favor dels interessos dels catalans’.

Redacció
Redacció 21/03/2009

‘Després de carregar-nos de raó amb les balances fiscals, que demostren el dèficit fiscal de Catalunya, de tenir la Llei del nostre costat, l’Estatut, i de set mesos de terminis que han expirat des de l’agost de l’any passat’, ha dit Mas, ‘no és el moment que Catalunya exerceixi a més a més la seva força política?’. Una força política que requereix ‘sacrificis’ de tothom, però especialment d’aquells que tenen responsabilitats polítiques al Govern, segons ha dit, i que Mas ha focalitzat en els 25 diputats del PSC a Madrid. ‘El president Montilla no pot demanar sacrificis als catalans i ell no fer el sacrifici d’arriscar els seus 25 diputats a Madrid en favor dels interessos dels catalans’, ha dit.

‘Quants mesos caldrà esperar més perquè la veu del PSC també sigui la veu de Catalunya, perquè la veu dels 25 diputats del PSC també siguin els vots de Catalunya’, ha preguntat Mas al líder dels socialistes catalans. En aquest sentit, el secretari general de Convergència ha donat per acabat el temps dels ‘terminis’ i de les ‘pròrrogues’ d’una negociació que no durà ‘enlloc’, i ha assegurat que ara és moment d’exercir la ‘força política’ per tal d’obtenir un model de finançament que no condemni Catalunya a l”empobriment’. ‘Ha arribat el moment’, ha insistit.

Una força política que segons Mas cal utilitzar amb ‘serenitat i fermesa, amb constància i determinació’, una força que en definitiva s’ha de demostrar ‘prenent decisions i votant’, no fent ‘declaracions’, que s’ha de teixir al Parlament de Catalunya i ‘visualitzar’ a Madrid, i que té com a objectiu aconseguir un bon model de finançament per Catalunya. Una negociació que, ara per ara, segons Mas, ‘té mala pinta’. ‘Si després de set mesos d’expirar tots els terminis només hi ha 1.200 milions d’euros sobre la taula, que no arriba a ser ni el set o vuit per cent de tot el dèficit fiscal que té Catalunya cada any, si després de set mesos d’amenaces, declaracions i paraules, hem arribat a aquest punt, vol dir que això te mala pinta’, ha conclòs Mas.

En la seva intervenció davant el Consell Nacional de CDC Mas ha fet una defensa de l’Estatut d’Autonomia, que segons ha dit pretén ‘enderrocar una part de les muralles’ construïdes per PP i PSOE al llarg de 30 anys, ja que aposta per un ‘canvi de model’. A porta tancada, el secretari general del partit també ha fet una defensa del Cos dels Mossos d’Esquadra.