Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Mas avança que els Pressupostos de la Generalitat per al 2011 disminuiran en un 10%

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avançat aquest dimecres que els Pressupostos de la Generalitat per al 2011 disminuiran probablement en un 10%, perquè la situació de les finances de la Generalitat ‘ho exigeix i ho requereix d’una manera peremptòria’. En el seu torn de rèplica després d’haver informat sobre la composició del Govern, Mas ha apuntat que han començat a explicar al govern espanyol les xifres que va deixar al tripartit ‘i s’han posat les mans al cap’. A més, ha indicat que estan negociant per evitar que l’Estat rebaixi el finançament de Catalunya en 1.000 MEUR, fruit del model pactat pel tripartit i que preveu un fons de competitivitat que aquest any té dotació zero.

Redacció
Redacció 19/01/2011

Mas s’ha defensat de les acusacions d’inacció del nou Govern que han arribat des del grup socialista. El president ho ha negat i ha posat d’exemple una de les primeres mesures que han pres: que la majoria de departaments estiguin autoritzats només a gastar un 30% del pressupost prorrogat. És més, hauran de fer números per poder presentar al Parlament un pressupost per al 2011 que serà ‘probablement’ un 10% al de l’any passat. I és que segons ell, la situació de les finances de la Generalitat ‘ho exigeix i ho requereix d’una manera peremptòria’.

Ha informat també que hi ha hagut ‘desplaçaments discrets a Madrid’ per part d’alguns consellers per explicar al govern espanyol quina és la realitat de les finances de la Generalitat que va deixar el tripartit. ‘I es van posar les mans al cap, perquè vostès els hi deien quan eren govern que complirien amb l’objectiu de dèficit i s’han desviat un 50% com a mínim’, ha recriminat.

Mal model de finançament

És més, ha subratllat que el model de finançament que el tripartit va vendre com a ‘estratosfèric i formidable’ està provocant que ara la Generalitat deixi de rebre 1.000 milions d’euros aquest 2011, perquè el govern espanyol preveu una dotació zero per a l’únic fons que podia afavorir territoris com Catalunya, el de competitivitat. ‘A caram. Fantàstic, bravo’, ha ironitzat.

Defensa de Duran i Bozal

El president de la Generalitat ha defensat els nomenaments de Pilar Fernández Bozal com a consellera de Justícia i de Josep Antoni Duran i Lleida com a president de la part catalana de les comissions bilaterals.

Mas ha remarcat que Duran no forma part de l’estricta estructura del Govern, però té una ‘posició institucional dintre de la Generalitat’. En aquest sentit, ha recordat que ja va presidir algunes de les comissions quan tampoc era conseller, però llavors l’oposició no ho va criticar.