Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Mas adverteix que les amenaces contra Catalunya i la seva llengua no sortiran gratis

|

- Publicitat -
El missatge institucional del president ha tingut en els darrers esdeveniments polítics que han “amenaçat” Catalunya el seu eix central. Mas ha assegurat que aquests episodis “poden afectar el nostre autogovern, els nostres símbols i la nostra voluntat de construir un model propi de societat”. En aquest sentit, s’ha referit de manera especial a la reforma de la Constitució espanyola portada a terme només amb el suport dels grans partits estatals. “La modificació unilateral de la Constitució trenca definitivament les regles del joc de la transició espanyola, en deixar de banda un dels principals artífexs d’aquesta: el catalanisme”, ha dit, tot afegint que “suposa un canvi profund del que Catalunya n’ha de prendre nota, i que òbviament no serà neutral ni innocu en la relació entre Catalunya i l’Estat”. 
 
Però Mas no s’ha quedat aquí i ha recordat que darrerament “molts catalans han vist amb una dramàtica claredat que la visió uniformista i excloent d’Espanya afecta negativament a tots”, amb independència de la seva llengua o lloc de naixement. Tot i reconèixer que “això reforça el catalanisme” més enllà “d’una postura merament reactiva”, el president ha alertat del perill que suposa que aquest sentiment sorgeixi de qüestions com la “reobertura del debat sobre la llengua”. “Ningú pot pretendre canviar un determinat model de convivència que, a més, ha obtingut uns bons resultats i gaudeix d’un consens social majoritari”, ha explicat al seu missatge. 
 
‘Afrontem anys de transcendència històrica que marcaran el futur’
 
El president ha volgut també esperonar els catalans a “actuar amb intel·ligència, conscients de les nostres capacitats, ser exigents i treballar dur” per “comprometre’s amb Catalunya com una noble i bella causa”. I és que Mas creu que aquesta és la millor manera per fer front a “una situació com l’actual on es produeix una conjunció de reptes econòmics, conseqüències socials, manca de respecte a la nostra cultura i a la nostra llengua, i qüestionament del nostre autogovern” que “no havíem viscut en molts anys”. “Afrontem anys de transcendència històrica que marcaran per molt de temps el rumb i el nostre futur com a país”, ha sentenciat. 
 
Els valors catalans per fer front al moment econòmic
 
Artur Mas ha dedicat també part del seu discurs institucional a parlar de les “amenaces econòmiques que sacsegen el nostre benestar” i les “dificultats del moment” en matèria pressupostària. El president ha remarcat que, lluny de “l’afebliment irreversible” que alguns interpreten que pot suposar la política “d’austeritat” de la Generalitat, “contenir el creixement de l’endeutament és l’únic camí per assegurar que les generacions més joves puguin gaudir com a mínim del mateix estat del benestar”. “Demano, en aquest sentit, comprensió a tothom”, ha reclamat Mas. En aquest sentit, el president ha apel·lat als valors propis dels catalans per poder fer front a les adversitats. “És hora de creure en nosaltres mateixos”, ha afegit. 
 
Defensa del sistema i contra les ‘actituds destructives’
 
Per últim, Artur Mas ha aprofitat el seu discurs de la Diada per fer una aferrissada defensa del sistema polític de representació democràtica a Catalunya. Per fer-ho, el president ha fet una crida a “escoltar i posar en pràctica” totes aquelles propostes que “honestament” vulguin “millorar un sistema imperfecte” com la democràcia. Amb tot, Mas ha volgut deixar clara la seva ferma oposició als moviments que pretenen “instal·lar entre nosaltres una actitud destructiva cap al sistema”, en clara referència als incidents que el 15 de juny passat van ocórrer a les portes del Parlament. 
 
“No es tracta només d’una qüestió d’ordre públic, sinó d’una cosa molt més important: l’aposta per una societat basada en el diàleg i en la deliberació col·lectiva, que no és el mateix que la violència i la coacció disfressades de demandes”, ha explicat el president, que ha afegit que en la societat catalana no hi cap “acceptar la coacció de minories que suplanten les majories reals”. “No sempre el que més crida té més raó. I al que coacciona, no se li pot donar la raó”, ha sentenciat Artur Mas. 
 
En el seu discurs emès aquest dissabte al vespre, el president de la Generalitat ha recordat també que l’Onze de Setembre els catalans no commemoren una derrota, sinó “l’esperit de superació que ens ha permès mantenir viva la nostra identitat, la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra ànima, la nostra nació”.  
 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut