Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Maragall promet que cap alumne de batxillerat nocturn es quedarà sense plaça

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha reiterat aquest dimecres que cap alumne de batxillerat nocturn es quedarà sense plaça perquè la suspensió d’aquesta modalitat en alguns centres educatius s’ha fet tenint en compte la demanda. ‘No està en joc el dret a l’educació’, ha afegit el conseller, justament el mateix dia que tres sindicats han convocat una vaga de professors de batxillerat nocturn i una concentració al vespre a la plaça Sant Jaume per protestar per les mesures de la conselleria de reduir l’oferta de batxillerat nocturn i potenciar la formació en línia.

Redacció
Redacció 14/05/2008

En una roda de premsa per presentar el període de matriculació de l’Institut Obert de Catalunya (IOC), el conseller Maragall ha considerat ‘totalment absurda’ qualsevol especulació sobre la possibilitat d’eliminar a la llarga el batxillerat nocturn, una possibilitat que apunten alguns dels sindicats convocants de les protestes, Ustec-Stes, Aspepc y Cgt.

La conselleria està aplicant una estratègia, que obre una nova etapa per al batxillerat, amb un nou currículum, nous criteris de flexibilitat i una ampliació de la capacitat de donar resposta a les necessitats dels alumnes, segons el titular d’Educació, que reafirma que la reducció de la modalitat nocturna no deixarà cap estudiant que opti per aquesta opció sense plaça.

Es tracta d’una modalitat que cada vegada té menys demanda, argumenta el conseller, en benefici de la formació ‘on line’, una manera d’estudiar que cada vegada arrossega més alumnes. Al seu parer, la formació a distància no tanca portes perquè avui tots els estudiants surten de l’educació obligatòria amb capacitats per utilitzar les noves tecnologies.

A més, el responsable d’ensenyament ha reconegut que Catalunya no destaca per tenir un sistema educatiu punter en relació amb les noves tecnologies, sinó més aviat al contrari, ja que es caracteritza per la seva ‘feblesa’ en aquest camp, segons paraules de Maragall. Una tendència que el Departament vol capgirar amb la nova estratègia.

Sobre la decisió d’alguns centres educatius d’obrir la preinscripció per al curs vinent de batxillerat nocturn quan la conselleria ja els ha comunicat que el seu centre no continuarà oferint la modalitat, el titular d’Educació ho ha atribuït a un ‘caràcter simbòlic’ de la protesta, ‘sense més conseqüències ni significacions’.

De tot això en sortirà beneficiat l’IOC, l’institut creat el curs 2006-2007 amb la intenció de tenir un referent únic per a tot l’ensenyament a distància no universitari per a l’educació secundària i postobligatòria. Ja compta amb 7.625 alumnes, dels quals 1.699 cursen batxillerat, i en dos anys podria arribar als 10.000 estudiants, segons càlculs del Departament d’Educació.

La preinscripció per als estudis de Formació Professional comença aquest dijous i en les pròximes setmanes s’obrirà el període per apuntar-se als estudis de Batxillerat i de les Proves d’Accés als Cicles Formatius de Grau Superior. Un dels canvis substantius és que l’any que ve les assignatures es faran de forma semestral, perquè els alumnes cursin dos blocs de matèries per curs.