Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Malgrat la crisi, l’Ajuntament de Barcelona continua augmentant la despesa en informes

Les crítiques per l’opacitat de l’Ajuntament de Barcelona en l’adjudicació d’informes, que van culminar en saber-se que l’any passat s’havia amagat una despesa de 1,8 MEUR, no sembla que hagin afectat de cap manera al Govern de Jordi Hereu. Tot i la crisi econòmica, l’any 2009 les despeses en informes han continuat augmentant, i s’han superat els 8,9 MEUR previstos en estudis en un 57%, de manera que el Govern socialista ha destinat 14 MEUR a pagar informes, estudis i treballs tècnics, 5 MEUR més del que inicialment s’havia pressupostat. A més s’han adjudicat informes a militants del partit, i segons l’equip de Xavier Trias continuen les irregularitats i la manca de transparència.

Redacció
Redacció 08/06/2010

Tal com informa La Vanguardia, ni les crítiques de l’any passat han forçat que l’Ajuntament de Barcelona rectifiqués i controlés la despesa en informes. L’any 2009 s’hauran destinat 14 MEUR a estudis, informes i treballs del polèmic codi comptable 22706, que sempre que costin menys de 12.000 euros permet encarregar treballs sense concurs públic, amb les irregularitats que això pot suposar.

Si la previsió de despesa del 2009 en informes era de 8,9 MEUR, per aquest 2010 s’han pressupostat només 7 MEUR, però no sembla que s’hagi d’aconseguir contenir la contractació d’informes, i això que l’alcalde Hereu ho va prometre enmig de la tempesta política pels informes no justificats. Malgrat tot, el consistori ha promès un ‘registre públic d’informes’.

Anàlisi d’irregularitats

Segons CiU, entre les irregularitats que hi ha en la contractació d’informes per part del Govern de Jordi Hereu cal comptar-hi que només 4 dels 1.023 informes de 2009 van ser adjudicats a través d’un concurs públic. La resta d’adjudicacions va ser per procediment menor, atorgant-les directament, o bé negociant la millor d’entre tres ofertes encarregades.

L’equip de Xavier Trias també ha denunciat que any rere any hi ha adjudicacions d’informes amb data 31 de desembre, que l’any 2008 s’enfilaven als 750.000 euros.

Adjudicacions a militants socialistes

Entre els autors d’informes d’aquest 2009, hi torna a figurar el periodista i militant del PSC Jordi Garcia Soler, a qui l’any 2008 se li va encarregar un informe per promocionar Catalunya a Madrid i aquest any passat van encarregar-li una anàlisi sobre el Diari de Barcelona, que actualment té un format digital vinculat a BTV. Segons CiU, Hereu va pagar al socialista Garcia Soler 13.920 euros per aquest treball, la factura del qual va ser presentada fins i tot abans de l’inici de realització de l’encàrrec.