Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

López Tena denuncia els ‘mètodes intimidatoris’ d’alguns ajuntaments per impedir les consultes

|

- Publicitat -

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, López Tena ha destacat la ‘intensitat’ del procés de gestació de les consultes, amb ‘l’administració de l’Estat, de la Generalitat i d’alguns Ajuntaments en contra’, i ha denunciat consistoris casos com els de Vic o Centelles on els consistoris s’oposen il·legalment a les consultes, sovint amb ‘mètodes d’intimidació’. Tot i això esperen assolir les xifres que la Unió Europea considera suficients per acceptar un referèndum d’autodeterminació oficial: superar el 50% de participació i el 55% de vots pel SÍ.

Respecte a la preparació de les consultes a Osona, López Tena ha destacat, a més dels obstacles d’alguns grups municipals, la mobilització que està comportant la primera onada de consultes. Segons López Tena a Osona ja s’han fitxat 1.700 voluntaris, una mostra que la desafecció política no existeix en termes d’autodeterminació.

Crític amb Educació

Publicitat

Pel que fa a la ‘recomanació’ de la Conselleria d’Educació per tal de no celebrar conferències als alumnes sobre participació democràtica i referèndums arran de la polèmica d’aquest dimarts en un Institut de Tàrrega, López Tena ha denunciat que no hi ha llibertat de càtedra: ‘Tornem al franquisme? A la dictadura? Ha de ser el governant el qui ha de dir que han de dir i que no han de dir a classe? Són els governants els que controlen els ciutadans, i no els ciutadans qui controla els governants com hauria de ser’, ha reblat.

Un procés ‘amb més drets’ que les eleccions espanyoles

Per altra banda, López Tena ha explicat que en les consultes catalanes del proper 13-D els periodistes comptaran ‘amb més drets’ dels que disposen en les eleccions convencionals de l’Estat. ‘Tots els partits amb representació tenen el dret de nomenar apoderats i interventors, per tal de verificar tot el procés electoral, inclòs el recompte’, assegura López Tena, i a més ‘la premsa també, amb més drets dels que la legislació espanyola reconeix, perquè nosaltres seguim els Drets que fixen les Nacions Unides’. A les eleccions espanyoles la premsa només pot ser als col·legis fins al tancament de votacions, i en canvi a les consultes els periodistes acreditats tindran el dret de quedar-se ‘fins al final del recompte’. 

La voluntat d’aquestes mesures, pel director executiu d’Osona Decideix, és aconseguir una ‘transparència absoluta’. Segons López Tena, el procés de les consultes és ‘imparable’ i cap administració espanyola ho podrà aturar, ja que ‘no cometem errors i no fem res que estigui dins l’estricta legalitat catalana, espanyola i europea’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut