Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

López Tena denuncia els ‘mètodes intimidatoris’ d’alguns ajuntaments per impedir les consultes

La celebració de les consultes sobre la independència també té enemics a nivell local. El jurista Alfons López Tena, Director executiu d’Osona Decideix, ha explicat a Catalunya Ràdio les pressions que les comissions organitzadores de diversos municipis estan rebent per part de partits locals. A Vic és CiU qui impedeix penjar publicitats a les faroles al·legant que és publicitat comercial, mentre que a Centelles els polítics de PSC estan bloquejant l’accés a les dades públiques del padró, un delicte que podria acabar amb responsabilitats penals. Tot i això, López Tena espera que les consultes tinguin un èxit incontestable, amb l’objectiu d’assolir el 50% de participació, el límit a partir del qual la Unió Europea reconeix un referèndum oficial com a vinculant. Per fer-ho s’està implementant un procés de vot ‘amb més drets’ que les eleccions espanyoles convencionals, ja que pel que fa als drets dels periodistes acreditats es seguiran les directrius de les Nacions Unides, molt més avançades que la legislació estatal.

Redacció
Redacció 18/11/2009

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, López Tena ha destacat la ‘intensitat’ del procés de gestació de les consultes, amb ‘l’administració de l’Estat, de la Generalitat i d’alguns Ajuntaments en contra’, i ha denunciat consistoris casos com els de Vic o Centelles on els consistoris s’oposen il·legalment a les consultes, sovint amb ‘mètodes d’intimidació’. Tot i això esperen assolir les xifres que la Unió Europea considera suficients per acceptar un referèndum d’autodeterminació oficial: superar el 50% de participació i el 55% de vots pel SÍ.

Respecte a la preparació de les consultes a Osona, López Tena ha destacat, a més dels obstacles d’alguns grups municipals, la mobilització que està comportant la primera onada de consultes. Segons López Tena a Osona ja s’han fitxat 1.700 voluntaris, una mostra que la desafecció política no existeix en termes d’autodeterminació.

Crític amb Educació

Pel que fa a la ‘recomanació’ de la Conselleria d’Educació per tal de no celebrar conferències als alumnes sobre participació democràtica i referèndums arran de la polèmica d’aquest dimarts en un Institut de Tàrrega, López Tena ha denunciat que no hi ha llibertat de càtedra: ‘Tornem al franquisme? A la dictadura? Ha de ser el governant el qui ha de dir que han de dir i que no han de dir a classe? Són els governants els que controlen els ciutadans, i no els ciutadans qui controla els governants com hauria de ser’, ha reblat.

Un procés ‘amb més drets’ que les eleccions espanyoles

Per altra banda, López Tena ha explicat que en les consultes catalanes del proper 13-D els periodistes comptaran ‘amb més drets’ dels que disposen en les eleccions convencionals de l’Estat. ‘Tots els partits amb representació tenen el dret de nomenar apoderats i interventors, per tal de verificar tot el procés electoral, inclòs el recompte’, assegura López Tena, i a més ‘la premsa també, amb més drets dels que la legislació espanyola reconeix, perquè nosaltres seguim els Drets que fixen les Nacions Unides’. A les eleccions espanyoles la premsa només pot ser als col·legis fins al tancament de votacions, i en canvi a les consultes els periodistes acreditats tindran el dret de quedar-se ‘fins al final del recompte’. 

La voluntat d’aquestes mesures, pel director executiu d’Osona Decideix, és aconseguir una ‘transparència absoluta’. Segons López Tena, el procés de les consultes és ‘imparable’ i cap administració espanyola ho podrà aturar, ja que ‘no cometem errors i no fem res que estigui dins l’estricta legalitat catalana, espanyola i europea’.

Relacionats