Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Lluís Llach dóna sis lliçons a Podemos

En una sèrie de sis tuits, el cantautor de Verges, Lluís Llach, respon a les crítiques de Pablo Iglesias que ahir feia referència a Llach emprant un to de perdonavides. Llach, que ara ja està retirat del món de la música, titlla de mentider al líder de Podemos per mirar de rascar vots al País Valencià o a Madrid.

Redacció
Redacció 08/05/2015

L’esquerra espanyola, un engany des de Felipe González

Per Llach, les respostes d’ahir de Pablo Iglesias a RAC1 no són noves dins el panorama de l’esquerra espanyola. Discursos de façana revolucionària que s’esquerden quan arriben les enquestes, i es venen en pro d’intentar acontentar a tothom. El café para todos i l’Espanya homogènia són impossibles, perquè en aquest Estat hi conviuen múltiples nacions. El cantautor ja va viure una gran decepció en època de grans promeses del socialisme hegemònic de Felipe González, i és per això que ara li és més fàcil detectar les mentides del líder de Podemos. No tothom ha oblidat el que deia el PSOE en aquell moment i el que va fer després. “Sóc gran i les esquerres m'han enganyat moltes vegades. Aquestes afirmacions corresponen a una manera d fer política antiga: L'engany […]continuo en l'intent esquerranós com  la gent de Podem. En el panorama català veig esquerres més sinceres q les noves velles ofertes”.

Llach destapa les cartes d’Iglesias: Podemos menteix amb el català

Tal i com va recollir ahir el directe!cat, Pablo Iglesias no defensa la unitat del català. Ho demostra l’engany d’identificar perfectament que a l’Alguer es parla una variant dialectal de la nostra llengua molt valuosa i, en canvi, fer veure que desconeix de forma molt descarada que no sap si realment es parla català a valència. Llach també ho té així de clar: “si per no perdre vots als PPCC sud, no saps si el català-valencià és la mateixa llengua però a l'Alguer sí, no va de cultura, va d'engany”.

En contra del corredor mediterrani

Com també vam comentar, el cap de files de la nova formació també va mirar cap a una altra banda en el tema del corredor mediterrani per mirar de rascar o de no perdre potencials vots a Madrid. ”Si per no perdre vots a Madrid no saps què és ni que representa l'eix Mediterrani, no va d'ignorància, no. Malauradament va d'engany”. Lluís Llach torna a qualificar d’engany les paraules d’Iglesias, que semblava que de cop i volta no sabia o no tenia constància de res del que se li preguntava que concernís Catalunya.

La falsa promesa del ‘dret a decidir’ i el no a l’autodeterminació

Podemos defensva a les eleccions europees el dret a decidir dels pobles, ara a les municipals el treu del programa marc però promet que l’hi posarà a les eleccions del 27S. Més enllà de que això tant sols ja és una promesa poc creïble, Podemos fa programes en funció d’on es presenta encara que les idees entrin en contradicció, i en aquest cas l’engany també és evident: “coincideixo amb molts dels principis que esperonen la gent que creu en Podem. I per a mi, en algun moment m'ha seduït el moviment , però […] em ratifico q creure en el dret a decidir quan la”consti”ho permeti és senzillament no creure-hi. I això no va d ser cat o no. Va d'engany”. Llach no es creu senzillament el líder de Podemos perquè no demostra una voluntat regeneradora real. Iglesias semblava un vell polític del PSOE o del PP cenyint-se al que deia la Constitució, quan les revolucions socials com la que pretén impulsar ell són les primeres que han superat aquests marcs.

Pablo Iglesias va deixar molt clar que la revolució espanyola que pretén liderar és, en efecte, un gir de 380 graus, com sempre. L’únic camí possible per a Catalunya, per tant, és el de la unilateralitat per assolir un Estat independent i poder prosperar com a país, per fi.