Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Els preus baixen una dècima al setembre

Els preus han baixat una dècima al setembre i la taxa interanual s’ha situat en el 4,5%, segons dades que ha fet públiques l’Institut Nacional d’Estadística. En el que va d’any l’índex de preus ha pujat a l’1,9%. Al conjunt de l’Estat, la variació mensual ha estat inapreciable (0,0) i la variació acumulada, en el que portem d’any és del 2,0 mentre que la variació respecte del mateix mes de l’any anterior baixa quatre dècimes i se situa en el 4,5%.

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent (que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics) és una dècima menor que la registrada a l’agost i se situa en el 3,4%.

Redacció
Redacció 14/10/2008

La demarcació de Girona manté l’índex interanual més alt (5,1%) tot i tenir el major descens (dues dècimes). La inflació acumulada en el que va d’any és del 2,3% en comparació al 2,5% respecte de l’agost passat; i passa a ser del 5,1% respecte del setembre de l’any 2007, quan se situava en el 5,5%.

A les comarques tarragonines els preus baixen el mateix que a les gironines (dues dècimes) i, a diferència d’aquestes, el nivell de preus interanual és el més baix de Catalunya (4,4%). En el que portem acumulat durant el 2008, els preus han pujat un 2,2% a la demarcació de Tarragona, baixant dues dècimes respecte del mes d’agost (2,4%). Respecte del mateix mes del 2007, ha passat del 2,7% fins el 4,4% actual.

Els preus van baixar a les comarques de Barcelona una dècima respecte del mes anterior, deixant la taxa de preus en el que portem d’any en un 1,8%. Respecte del mateix mes de l’any anterior, els preus s’han situat en el 4,4% en comparació al 2,9% de setembre de 2007.

A la demarcació de Lleida, l’única on els preus van pujar, l’increment registrat és d’una dècima i situa la inflació acumulada en els nou primers mesos de l’any en el 2,1% i la inflació interanual en el 4,7% en comparació al 2,8% que hi havia el setembre del 2007.

Les comunicacions, l’únic grup que baixa respecte de fa un any

Les comunicacions, amb una disminució interanual de dues dècimes, és l’únic sector on els preus baixen. El grup del vestit i el calçat (0,6%) i el de la medicina (0,6%) són els que pugen més moderadament respecte de fa un any. En canvi, respecte del mateix mes del 2007, el grup de l’habitatge és el que puja més (7,7%), seguit del transport (7,0%) i els aliments i les begudes no alcohòliques (5,8%).

Si ho comparem amb el mes anterior, són els productes de l’oci i la cultura (-2,2) els que han fet baixar els preus al conjunt de Catalunya, juntament amb el transport (-1,1) i els hotels, cafès i restaurants (-0,8).

El transport i els aliments fan baixar els preus al conjunt del mercat espanyol

Al conjunt del mercat espanyol, el transport i els aliments i les begudes no alcohòliques són els grups de productes que han contribuït més significativament a la disminuació de quatre dècimes respecte de l’agost passat i que han deixat la taxa interanual en el 4,5%. El transport, amb una taxa del 7,2% és gairebé un punt i mig inferior a la del mes anterior. Aquesta disminució la causa, sobretot, la reducció del preu dels carburants i lubricants, davant la pujada que van experimentar el setembre del 2007. Els aliments i les begudes no alcohòliques, que situen la seva taxa anual en el 6,1%, set dècimes per sota de la del mes anterior, es deu principalment al fet que els preus de la llet, el pa i la carn d’au van incrementar-se menys que al setembre del 2007.

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent (l’índex general sense comptar-hi els aliments no elaborats ni els productes energètics) disminueix una dècima fins el 3,4%, amb la qual cosa situa la diferència amb l’índex general en 1,1 punts.