Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’Institut Cervantes “oblida” les classes de català que va prometre fer a Pequín

|

- Publicitat -

A part, gran part del personal de l’Institut Cervantes és català i segons es queixa Sayols ‘no costaria res ja que hi ha la infraestructura suficient i gent disposada a treballar per promocionar la cultura i la llengua catalana’. Una altra crítica que fa és que, tot i que a Pequín hi ha corresponsals de diaris, ràdios i televisions catalanes que coneixen el casal, cap d’ells s’hi ha interessat mai, ni n’han fet cap notícia relacionada.

La història del Casal Català de Pequín va començar tot just fa un any, coincidint amb les festes de la Mercè. Un grup de catalans es van reunir per celebrar aquesta festivitat i van endegar el que avui és el tercer casal català a la Xina. Ja n’hi ha un a Xangai i un a Hong Kong. Malgrat la Mercè va ser el tret de sortida de les seves trobades, la primera activitat oficial que van fer va ser la castanyada el mes d’octubre de 2006.

Publicitat

Ara mateix el casal de Pequín està ja inscrit a la llista de comunitats catalanes a l’exterior de la Generalitat però està inscrita com a institució sense reconeixement oficial ja que aquest tipus d’associacions culturals no estan permeses a la Xina. És per aquest motiu que la tramitació i el procés de reconeixement s’ha de fer a través de les administracions de Hong Kong, que compte amb una regulació diferent en aquesta matèria. Els casals catalans de Xangai i Hong Kong ja han passat per aquests tràmits i ja estan reconeguts de manera oficial pel govern d’aquesta última ciutat.

Jesús Sayols explica que el principal motiu que va impulsar la creació del casal va ser ‘la voluntat d’establir un punt de trobada entre totes les persones, catalanes o no, que tinguin algun tipus de relació o interès amb els Països Catalans. La segona raó, tan important o més que la primera, és difondre i promoure la cultura i la identitat dels Països Catalans a la Xina, concretament a Pequín.’ Segons explica Sayols, una de les majors dificultats que es troben alhora de parlar de Catalunya és el desconeixement de la població xinesa. ‘La majoria de xinesos coneixen Barcelona però molt pocs tenen coneixença del fet diferencial català. Per això la nostra tasca ha de ser donar-nos a conèixer com a poble tant als xinesos com a altres estrangers’, ha dit.

Pel que fa el futur del Casal Català de Pequín el més destacat és la preparació de classes de sardanes al Ritan Park de Pequín. Tot i que encara és un projecte volen aprofitar que coincidint amb els Jocs Olímpics de l’any vinent la Fundació Universal de la Sardana farà una sèrie d’activitats amb el ball tradicional català com a fil conductor. També tenen previst portar bitlles catalanes a Pequín amb la intenció d’ensenyar aquest joc tradicional als xinesos que s’hi interessin.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut