Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’IEC presenta la nova edició del Diccionari de la llengua catalana a Perpinyà

|

- Publicitat -

Giner ha recordat que des de la seva fundació, ara fa cent anys, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) té com a finalitat ‘la recerca científica de la llengua catalana, així com establir les normes i els criteris que han de regir-la en tots els territoris on és parlada’.

‘La tasca lexicogràfica és, en aquest terreny, primordial. És una tasca cabdal per la cultura que compartim, nascuda ara fa un mil·lenni sota l’ombra protectora del Canigó. Una cultura europea que avui s’estén per quatre estats europeus, i vers la qual tenim obligacions de lleialtat indefugibles’, ha dit Giner.

Publicitat

El president de l’IEC ha insistit en el fet que, des de l’Institut, tothom ha participat en la producció i creació d’aquesta obra ‘senyera de l’acadèmia catalana’ en la seva tasca de servei públic i que ‘les moltes varietats dialectals acceptades pel nou Diccionari són ara declarades comunes de la llengua catalana’.

En aquest sentit, Joan Peytaví, membre nordcatalà de la Secció Filològica, ha precisat que la variant dialectal rossellonesa ‘contempla poca variació’ ja que segons ell el lèxic rossellonès representa ‘ni tant sol el 2 o 3 per cent del conjunt del lèxic català’. Segons Peytaví, ‘El que canvia més per la major part de la gent d’aquí sovint és l’accent, problemes fonètics, fonològics o de morfosintaxi. Aquí per exemple diem ‘son anat a Perpinyà’ i no ‘he anat a Perpinyà’ i més endavant la gent acabarà dient per uniformització dialectal ‘he anat a Perpinyà’.’

A l’acte de presentació també han assistit el vicepresident de l’Institut i president de la Comissió Executiva del Centenari, Antoni Riera, i el secretari general de l’IEC, Joandomènec Ros mentre que per part de l’ajuntament de Perpinyà, hi eren el director de l’Institut Font Nova, Jaume Pol, i la directora de Cultura, Maria Costa.

Per la seva banda, Jaume Roure, que en nom de l’Ajuntament ha agraït el gest de l’IEC, ha aprofitat l’acte per entregar a Salvador Giner un lèxic de mots rossellonesos sobre el rugbi com a aportació a la pròxima edició del DIEC.

La segona edició del DIEC incorpora 3.213 nous articles i en suprimeix 791 de la primera, de 1995. En total, conté 69.988 articles, 2.422 més que la primera edició, publicada fa dotze anys; 12.460 accepcions més; 343 subentrades més; 14.007 definicions més, i 6.234 exemples més.

L’accés en línia, per Internet, al DIEC2, possible des del 18 d’abril passat, de manera gratuïta i sense codis, està registrant un balanç clarament espectacular: 1.360.325 consultes comptabilitzades fins a primera hora de dimecres 11 de juliol, o el que és el mateix, una mitjana de més de 16.000 entrades diàries.

Després de tres mesos de la publicació del DIEC2, pel consorci format per Edicions 62 i Enciclopèdia Catalana, els resultats han superat totes les previsions: ha estat, durant catorze setmanes entre els llibres més venuts de no ficció, segons el rànquing setmanal que publiquen alguns mitjans de comunicació i, dels 30.000 exemplars del tiratge inicial, ja se n’han venut més de dues terceres parts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut