Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

L’ICPS ja no pregunta sobre la independència de Catalunya

El Cercle d’Estudis Sobiranistes (CES) presenta demà la segona part de l’estudi ‘Suport Social a la independència de Catalunya (1991-2008)‘ en el què no ha tingut en compte el sondeig d’opinió de 2008 de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) perquè, per primera vegada en divuit anys, l’enquesta no ha preguntat als catalans sobre la independència de Catalunya. Així, per a l’estudi del CES només s’han pogut tenir en compte les edicions anteriors del sondeig, que sí contemplaven aquesta qüestió i tres enquestes del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) per analitzar l’estat de l’independentisme i l’unionisme a Catalunya i la seva evolució històrica en els darrers vint anys. L’ICPS és un òrgan dependent de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Redacció
Redacció 04/03/2009

La segona part de l’estudi ‘Suport Social a la independència de Catalunya (1991-2008)’ del CES es presenta aquest dijous i anirà a càrrec del president de la fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes i notari Alfons López Tena, l’investigador del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) Marc Belzunces, i el director de la fundació i economista Roger Albinyana.

Aquest nou lliurament de l’estudi identifica les característiques sociològiques principals (consum de mitjans de comunicació, nivell d’estudis, ingressos familiars, classe social, professió, llengua,..) dels grups considerats: independentista, unionista i indecís. Així mateix, defineix l’evolució històrica d’altres variables com ara el vot declarat en les diferents conteses electorals, fet que ens permet extreure conclusions en relació a l’evolució històrica en els darrers divuit anys dels partits polítics en el si de cada grup: independentista, unionista i indecís.

L’estudi s’acompanya d’unes notes qualitatives que permeten completar l’estudi que la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes va presentar el mes de setembre amb unes conclusions sobre l’estat de l’independentisme i l’unionisme a Catalunya, així com la seva evolució històrica en les darreres dues dècades.