Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

L’Estat espanyol, líder en consum de cocaïna i de cànnabis a la UE

L’estat espanyol lidera el consum de cocaïna i de cànnabis a tota la Unió Europea. Així ho revela l’informe anual 2008 de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT), que s’ha fet públic aquest dijous a Brussel·les. El 3% dels ciutadans de l’estat espanyol entre 15 i 64 anys han provat la cocaïna en l’últim any, més del doble que la mitjana comunitària de l’1,2%, i l’1,6% n’han consumit durant l’últim mes, tres cops més que la mitjana de la UE, del 0,5%. L’espanyol també és l’estat europeu líder en consum de cànnabis: l’11,2% dels ciutadans n’ha consumit en l’últim any i el 8,7% l’últim mes, mentre que a la resta de la UE només són el 6,8% i el 3,8%, respectivament.

Redacció
Redacció 06/11/2008

De les 121 tones de cocaïna decomissades a la UE el 2006, el 41% ho van ser a l’estat espanyol i el 28% a Portugal. I de les 72.700 intercepcions d’aquesta droga que la policia va fer als 27, el 58% es van registrar a l’estat. ‘La localització geogràfica d’Espanya, a prop del Marroc, i també els seus lligams històrics amb Amèrica del Sud, explica en part perquè la cocaïna i el cànnabis entren a Europa a través de la península Ibèrica’, argumenta el director de l’OEDT, Wolfgang Götz. Götz adverteix que ‘quan s’és un estat de pas sempre hi ha un risc més important d’un consum local més elevat’, com és el cas de l’estat espanyol.

Uns 12 milions d’europeus, de 15 a 64 anys, han provat alguna vegada a la vida la cocaïna, mentre que 11 milions han consumit amfetamines i 9,5 milions cànnabis. Les últimes dades de l’OEDT alerten que, mentre el consum d’amfetamines i d’èxtasis s’està estabilitzant o fins i tot està disminuint, el de cocaïna segueix creixent. Uns 3,5 milions de joves, d’entre 15 i 34 anys, han consumit cocaïna en l’últim any i un milió i mig ho han fet en l’últim mes. Uns 2 milions de joves europeus han provat les amfetamines durant els últims dotze mesos, mentre que 2,5 milions han consumit èxtasi.

La demanda de tractament per als problemes d’addicció a la cocaïna també va en augment i del 2002 al 2006, el nombre de pacients a la UE ha pujat de 13.000 a prop de 30.000. L’OEDT ha registrat unes 500 morts relacionades amb el consum de cocaïna el 2006. Götz, no obstant, celebra que el govern espanyol i la Generalitat i altres administracions autonòmiques hagin ‘reaccionat ràpidament i amb resultats positius en la lluita contra la transmissió del VIH a través de la injecció de droga’. ‘I cada pocs mesos organitzen una conferència d’experts sobre el consum de cocaïna, cosa que és difícil de veure a la resta d’Europa’, ha apuntat.

Una quarta part de la població de la UE, uns 71 milions d’europeus d’entre 15 i 64 anys, han provat el cànnabis algun cop i el 7% l’han consumit en l’últim any. Això converteix el cànnabis en la droga més consumida a Europa, però l’OEDT assegura que alguns mercats importants presenten ‘indicis clars’ d’una pèrdua de popularitat d’aquest estupefaent. Uns 17,5 milions de joves europeus van consumir cànnabis durant l’últim any, però la majoria de les enquestes estatals realitzades revelen una estabilització o un retrocés en la majoria de països de la UE. L’OEDT calcula que uns 4 milions d’europeus consumeixen cànnabis cada dia o gairebé. I entre els 160.000 nous casos de demandes de tractament per problemes de toxicomania registrats el 2006, el cànnabis representava el segon motiu de consulta (28%), després de l’heroïna (35%).