Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La consulta d’Ahrntal encén el debat sobre l’autodeterminació al Tirol del Sud

Després que la població d’Ahrntal hagi celebrat aquest cap de setmana una consulta sobre la independència del Tirol del Sud, prenent com a inspiració el 13-S d’Arenys de Munt, l’experiència ha tingut l’efecte contagi que s’esperava i, com en el cas d’Arenys, ja hi ha diferents municipis del Tirol del Sud que s’interessen per reproduir la consulta. Més de quatre-centes persones ja han pogut votar en la primera fase de la consulta a Ahrntal, que encara no ha acabat perquè es fa durant cinc dies diferents atesa l’extensió i el desnivell del municipi. Els mitjans tirolesos i els diferents partits polítics han recollit el debat sobre l’autodeterminació del Tirol del Sud, que segons el català Quim Arrufat que hi ha fet d’observador internacional ‘recorda molt al que tenim aquí a Catalunya’. En l’acte de presentació de les consultes, regidors de pobles propers van mostrar interès a estendre les consultes als seus municipis.

Redacció
Redacció 24/01/2011

La premsa local s’ha fet ressò de la consulta pel dret a decidir fent referència, en tot moment, al model català. En la pàgina oficial del partit Llibertat Sud-tirolesa (‘Süd-Tiroler Freiheit’ STF) s’inclou un apartat amb el recull de les notícies sobre la consulta d’aquesta regió dels Alps que s’han publicat a Catalunya. Les notícies del canal de televisió ‘Rai Bonzen’ també li dediquen uns minuts al referèndum celebrat al Tirol del Sud i expliquen que estan basades en les consultes que s’han dut a terme a Catalunya. ‘Tenim l’objectiu, així com es va fer a Catalunya, d’expandir les consultes a altres localitats’, ha dit Sven Knoll, un membre de l’STF en el reportatge emès per ‘Rai Bonzen’, i afegeix que pretenen ‘posar els fonaments pel futur del Tirol del Sud en direcció a la independència’, ha afegit Knoll.

Presència catalana a la consulta tirolesa
Quim Arrufat, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú que va participar a les consultes com a observador internacional, creu que ‘s’ha obert un gran debat entre els diferents partits de l’autonomia sud-tirolesa sobre si és el moment adequat per a la independència, que recorda molt al d’aquí’. Arrufat s’ha vist sorprès per la ‘unanimitat’ entre els tirolesos ‘que no són italians’, i la consciència entre els joves que ‘potser són la darrera generació que ells són majoritaris al Tirol abans que no ho siguin els italians’.

La cooperació entre els sobiranistes catalans i del Sud-Tirol continuarà endavant, i està previst que representants tirolesos participin com a observadors en les consultes per la independència que es celebraran a Barcelona, el proper 10 d’abril. ‘Ens segueixen molt de prop’, assegura Arrufat.