Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Les conques internes catalanes remunten sis punts després de les pluges del cap de setmana i superen el 60% de capçalera

Els embassaments de les conques internes catalanes han remuntat sis punts des de divendres quan va començar a ploure a tot el territori català, ja que han passat del 55,45% al 61,55% de la seva capacitat, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Les últimes precipitacions han beneficiat gairebé de la mateixa manera tots els embassaments que reguen l’àrea de Barcelona, ja que ha plogut de manera intensa a tot Catalunya. Tot i això, l’aigua caiguda durant les dues últimes setmanes, de caràcter més litoral i prelitoral, no ha tingut el mateix efecte sobre les conques, segons ha explicat un portaveu de l’ACA.

Redacció
Redacció 03/11/2008

Per embassaments, el de Sau es troba en un 49,36% de la seva capacitat; el de Sant Ponç, amb un 69,19%; el de Susqueda, en un 64%; el de La Llosa del Cavall, en un 70,36%; el de Siurana, en un 46,30%, i el de Riudecanyes, en un 30,49%. Els embassaments més plens són el de la Baells, en un 89,87%, i el de Foix, que ha arribat al cent per cent.

Respecte a la conca de la Muga, l’embassament de Boadella està avui al 22,91%, només uns pocs hectòmetres cúbics per sobre de com es trobava divendres, quan estava al 22,80% de la seva capacitat. Per aquesta raó, aquesta conca segueix des de la primavera passada sota l’estat d’excepcionalitat II, que es caracteritza per les mesures restrictives en l’ús de l’aigua.

Els embassaments de les conques internes catalanes es trobaven fa un any al 32,07% de la seva capacitat, xifra que va portar a la sequera que va durar des de la primavera a l’estiu del 2008.

Les conques internes, sobre les quals té competència absoluta l’ACA, comptabilitzen el sistema Ter-Llobregat més els embassaments de Boadella, Foix, Siurana i Riudecanyes a més d’altres superfícies inferiors a 2 hectòmetres cúbics. Les conques internes proveeixen, així, Barcelona, part de Girona i de Tarragona.

La resta del territori català a nivell hídric s’anomena conques de l’Ebre, que és competència compartida de l’ACA i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), i té embassaments com Riba-roja d’Ebre, Camarasa, Santa Anna, Canelles i Rialb.