Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Les Canàries reivindiquen els seus topònims

El nacionalisme espanyol sempre ha volgut imposar-se per sobre les nacions de l’Estat, i durant el franquisme va estar a punt d’aconseguir-ho. La sobrevalorada transició va construir un marc on […]

Redacció
Redacció 21/11/2007

El nacionalisme espanyol sempre ha volgut imposar-se per sobre les nacions de l’Estat, i durant el franquisme va estar a punt d’aconseguir-ho. La sobrevalorada transició va construir un marc on “suposadament” es respectaven les afeblides identitats nacionals, però declaracions com les de Rajoy aquesta setmana passada insinuant que obligarà a eduacr en castellà demostren que, pels espanyols, la guerra contra les altres llengües de l’Estat continua més viva que mai.

Les Canàries són potser una de les zones on l’espanyolisme ha anat més enllà, fins al punt d’eliminar qualsevol vestigi dels aborígens de l’arxipèlag. Ara els nacionalistes canaris de Coalición Canaria volen recuperar la toponímia pròpia d’abans de la invasió espanyola, i demanen que a l’actual denominació de les illes s’hi afegeixi la denominació prehispànica inicial.

Així La Palma seria Benahoare, Gran Canària seria Tamaran, mentre que Fuerteventura seria Erbani o Erbania, La Gomera seria Gomera o Gomahara i El Hierro seria Hero o Eser. Lanzarote podria tornar a anomenar-se Titeroygakat, Titerogakaet o Titeroigatra, mentre que Tenerife recuperaria la denominació de Chinet, Achinech, Achineche o Asensen.