Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’auge de Rivera a Espanya sentenciarà la tercera via

Albert Rivera no para de sumar minuts a les televisions i pàgines als diaris. L’última repercussió que ha registrat el líder de Ciudadanos és un ampli reportatge al diari Wall Street Journal, diari del grup  News Corporation, que compta entre els seus assessors amb l’expresident espanyol José Maria Aznar. El rotatiu presenta Rivera com a un referent liberal, una campanya de suport molt efectiva que va camí de plantar-lo al proper Congrés amb la clau per la governabilitat. Ara bé, tant si Rivera pacta amb el PP com amb el PSOE, la tercera via ja no tindrà cap raó de ser a partir de novembre. 

Redacció
Redacció 18/04/2015

C's està d'acord amb PP i PSOE en una cosa: vetar el dret a l'autodeterminació

ICV espera un miracle a les eleccions espanyoles que porti un govern favorable a un referèndum d’autodeterminació. Tanmateix, si la tendència de Ciudadanos segueix a l’alça –el Wall Street Journal es fa ressò d’una enquesta en què Rivera és, de lluny, el líder més ben valorat-, ja s’albira un govern de PP o PSOE amb el suport del partit de moda. Si al final el repartiment d’escons fa possible aquesta situació, C’s tindrà preferència pel PP però es farà l’estret sobre per qui decantar-se. Però una cosa no serà difícil de pactar ni amb Rajoy ni amb Sánchez: l’acord per continuar vetant un referèndum a l’escocesa a Catalunya, un ‘referèndum legal’, com demana el PSC, ICV o Podemos. 

Mai no treballaran per aconseguir més autonomia per Catalunya

A més, tenint en compte que la formació de Rivera va néixer per combatre el catalanisme, en cap cas serà qui treballi per aconseguir un augment de competències pel país mitjançant un federalisme asimètric o una fórmula similar. Si C’s es continua fent fort –i la caiguda de Rato i del PP encara poden accentuar l’auge-, la tercera via sí que no tindrà cap sentit a partir de novembre.