Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

L’Audiència Nacional deixa en llibertat els nou identificats per la crema de retrats del Rei a Girona

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha deixat en llibertat els nou identificats per la crema de retrats el dia 22 de setembre a la plaça del Vi de Girona després que el fiscal, Luis Barroso, no ha demanat cap mesura cautelar. Segons l’advocat Benet Salellas la ‘declaració ha estat bastant profunda’, el fiscal ha preguntat quina ha estat la participació de cada acusat i com havia estat la manifestació. Les nou persones han sortit en llibertat però imputades per un possible delicte d’injúries greus a la Corona. El jutge decidirà dilluns com prossegueix el cas perquè declararà una desena persona que no ha pogut estar citada aquest dijous. De les nou persones que han declarat, a vuit, segons els informes dels Mossos d’Esquadra, se’ls imputava per cremar fotografies del monarca i al novè se l’acusava d’induir a la crema.

Redacció
Redacció 05/10/2007

El jutge Fernando Grande-Marlaska ha pres declaració als nou imputats citats aquests dijous a l’Audiència Nacional. Segons l’advocat Benet Salelles, la declaració ha estat ‘bastant profunda’ perquè ha preguntat a cadascú dels imputats quina havia estat la seva participació en els fets, d’on havien tret la fotografia que van cremar, com havia transcorregut la concentració, que pensaven sobre la llibertat d’expressió i quin eren els seus límits.

Després de la declaració dels nou joves, la fiscalia ha informat que no demanava ‘cap tipus de mesura cautelar’ i en conseqüència les nou persones han sortit en llibertat però imputades perquè no hi ha cap resolució que indiqui que la causa esta sobreseguda ni arxivada.

Les identitats de les nou persones que han declarat aquest dijous són: Daniel Xavier de 22 anys, veí de Sant Feliu de Guíxols, estudiant de Filologia Catalana a la UdG, militant de la CUP i dels SEPC, Biel de Montserrat, veí de Girona, militant de Maulets i membre actiu de l’associacionisme de la ciutat, Aleix Jiménez, estudiant d’Història a la UdG. Havia militat a les JERC. Ha col·laborat amb Salvem l’Empordà, amb la Volta de Figueres i amb el SEPC, Núria Brugada i Arnau de 32 anys natural de Banyoles. Autònoma de tècnica informàtica, membre fundadora de la Taverna de Smaug (Rol Banyoles), presidenta de la Coordinadora de Barraques durant 5 anys, militant del Col·lectiu la Falç i membre fundadora de l’associació de dansa PLE DE 8TS, Miquel Pòrtulas de 30 anys, empresari de la construcció. Membre de diferents col·lectius, moviments socials i de suport a les persones preses, Pere Bosch, veí de Figueres, militant de La Volta. Treballa en una empresa familiar de serralleria, Sònia Carbó, veïna de Salt i militant de Maulets. Estudia Ciències Polítiques a la UAB, Jordi Tomàs de 46 anys. Militant de l’MDT des de la seva fundació. Col·labora amb la CUP de Girona. Treballador d’ACESA i membre del comitè d’empresa de CCOO.

Un desè imputat

Aquest dijous també s’ha conegut l’existència d’un desè imputat que haurà de declarar a l’Audiència Nacional el proper dilluns a les deu del matí, perquè no ha pogut ser citada per aquest dijous. Després d’aquest interrogatori, el jutge haurà d’optar per alguna resolució, o bé, envia aquest procediment a judici, practicar noves diligències o bé decideix arxivar-lo definitivament.

El jutge manté la imputació i la fiscalia té deu dies per dir-li al jutge que vol fer amb el cas. Si decideix que no vol acusar cap dels imputats per la crema, ni la fiscalia ni cap acusació particular, s’arxivaria la causa. D’altra banda, si finalment acusa el procediment continuaria fins a celebrar-se un judici.

De les nou persones que han declarat, a vuit d’elles- seguint els informes dels Mossos d’Esquadra- se’ls imputava per haver cremat fotografies del monarca i el novè es considerava que havia induït a cremar fotografies perquè va ser ell qui va llegir el manifest. Aquest jove ha acceptat haver llegit el manifest però ha negat ser l’inductor de cap tipus d’acció, dels vuit restants, una d’elles ha manifestat que va assistir a la manifestació però que no va cremar cap fotografia. Les altres set han acceptat haver cremat retrats dels Reis d’Espanya, tot i que amb matisos. Un dels nois ha explicat que la imatge que havia cremat era de Franco nomenat successor seu a Joan Carles I, en aquell moment príncep d’Espanya. Tots tenien en comú haver anat a la concentració en suport de Jaume Roure, el primer imputat, però cadascú ha introduït aportacions ideològiques diferents.

La fiscalia fa ‘marxa enrere’

Per Benet Salellas, més enllà de mantenir-se la imputació, la fiscalia de l’Audiència Nacional, des de un punt de vista jurídic, ha fet ‘marxa enrere’ davant l’allau d’autoinculpacions i de manifestacions cíviques, ja que en aquest cas no ha demanat cap mesura cautelar com en les dues anteriors vegades. En el primer cas, a Jaume Roure el fiscal va demanar-li 10.000 euros de fiança per eludir la presó i a Enric Stern presència quinzenal davant el jutjat del seu domicili.

Jurídicament, aquesta nova ofensiva de l’Audiència Nacional difereix de les que han acabat demanat per part de la fiscalia 1 any i 3 mesos de presó per Roura i Stern ja que ells van cremar la fotografia quan el Rei es trobava a Girona en l’exercici de les seves funcions (com consigna l’article del Codi Penal per el qual estan imputats), i les altres manifestacions la crema s’ha fet per donar suport als imputats.