Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

L’Audiència de Barcelona no envia a la presó l’agressor de la menor als Ferrocarrils de la Generalitat

La Secció Cinquena de l’Audiència de Barcelona ha desestimat els recursos presentats per la Fiscalia, amb l’adhesió de la Generalitat, i l’acusació particular contra la decisió del Jutjat d’Instrucció número 2 de Sant Boi de Llobregat de deixar en llibertat amb càrrecs, i amb diverses mesures cautelars, Sergi Xavier M.M., el noi de 21 anys que va agredir una menor equatoriana als Ferrocarrils de la Generalitat ara fa aproximadament un mes. El jutge de Sant Boi va ordenar que el jove estigués amb llibertat a l’espera del judici però amb diverses mesures com no sortir de Santa Coloma de Cervelló, on viu, ni de Sant Boi, o estar present al seu domicili dos cops al dia per rebre la visita d’agents de la policia local i que comprovessin que no havia escapat.

Redacció 23/11/2007

En els seus recursos, la Fiscalia del TSJC i l’acusació particular demanaven l’ingrés a la presó de l’acusat argumentant que hi havia risc de fugida de l’agressor, per la pena de presó que li demanen, i un perill per la menor equatoriana a patir noves lesions. Els fets van passar el 7 d’octubre en un vagó dels ferrocarrils de la Generalitat quan Sergi Xavier M.M. va agredir i insultar una menor equatoriana.

Eduardo Gòmez, jutge titular del Jutjat de Primera Instancia i Instrucció número 2 de Sant Boi de Llobregat, va deixar lliure el suposat agressor tot i que va imputar-li un delicte de tracte degradant, juntament amb l’agreujant de xenofòbia. A més, li va imposar diverses mesures provisionals com que cada dia, pel matí i la tarda, estigui al seu domicili perquè la policia local ho comprovi, allunyament de la víctima, no poder sortir de Sant Boi o Santa Coloma de Cervelló i no agafar la línia 8 dels Ferrocarrils de la Generalitat.

En la interlocutòria l’Audiència de Barcelona considera que no es donen els supòsits argumentats per les acusacions del risc de fuga de l’imputat. En el recurs, les acusacions destacaven que existeix perquè li poden caure uns cinc anys de presó per un delicte de tracte degradant més un possible de lesions psicològiques un cop es conegui el resultat de la prova forense a la víctima.

El tribunal ha explicat que de moment només s’acusa a Sergi Xavier d’un delicte, que està penal amb dos anys de presó, el mínim que estableix el Codi Penal per no entrar-hi, i per això creu que no hi ha risc de fuga. També es refusa la petició de l’acusació particular sobre l’agreujant de xenofòbia per ser privat de llibertat, ja que aquests agreujants legals només es tenen en compte per imposar la pena.

L’Audiència de Barcelona també ha destacat que s’està a l’espera d’un informe forense per saber si la menor pateix algun tipus de lesió psicològica i que per això no es pot parlar d’un hipotètic delicte com a fonament per enviar el suposat agressor a la presó, sense saber de quin delicte es tractaria.

També es refusen els arguments de l’acusació particular que acusaven al noi dels delictes de lesions físiques i agressió sexual, segons es desprenen de les imatges captades pel vagó del tren, ja que no són elements que estableixin un risc de fuga de l’agressor. A més, el tribunal considera que el l’acusació particular hauria de rebaixar la petició del delicte d’agressió sexual a un contra la integritat moral com fa Fiscalia.

La interlocutòria considera que els arguments del possible risc de la víctima davant que l’agressor estigui en llibertat no són suficients per enviar-lo a la presó ja que no se l’acusa d’una agressió sexual, on s’aplica aquest argument. El tribunal destaca que el imputat s’ha presentat totes les vegades que ha estat requerit pel jutjat, que no disposa de mitjans per fugir i que té molta dependència de la seva àvia i del seu entorn d’amics. En aquest sentit, els magistrats consideren que les mesures del jutjat de Sant Boi són ‘equilibrades i sensates’ i per això les manté.