Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Laforest diu que si Espanya guanya el Mundial li haurà d’agrair a Catalunya

L’expresident d’Acció Democràtica del Quebec i politòleg de la universitat de Laval, Guy Laforest, ha declarat que la premsa de Madrid hauria de titular ‘Gràcies Catalunya’ si finalment la selecció Espanyola guanya el Mundial en la final del diumenge contra Holanda. Laforest ha destacat que en un moment de tensió com el que es viu arrel de la sentència de l’Estatut, el més assenyat seria fer una editorial el dia abans del partit fent ‘un reconeixement al deute històric esportiu d’Espanya envers Catalunya’. El politòleg veu interessant la celebració,en poques hores de diferència, de la manifestació a Barcelona i la final del Mundial a Johannesburg.

Redacció
Redacció 09/07/2010

‘Gràcies Catalunya’. Aquest és el títol que haurien de posar els diaris de Madrid si Espanya derrota Holanda a la final del Mundial segons el politòleg Guy Laforest. L’expresident d’Acció Democràtica del Quebec ha declarat que ‘és interessant’ veure com el 10-J i l’11-J ‘es viuran dos moments molt importants del projecte nacional català i espanyol’. El 10 de juliol amb la manifestació catalana sota el lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’, i l’11 de juliol amb la final del Mundial de Futbol a Johannesburg entre Espanya i Holanda, sota el lema: ‘Som una nació, nosaltres guanyem’

El politòleg ha asseverat que no només els polítics han de liderar els conflictes, sinó que també la ciutadania i els mitjans de comunicació tenen aquesta responsabilitat. És per aquest motiu que ‘no entendria que no hi hagués gent intel•ligent a Madrid capaç de comprendre la importància del moment i saber reaccionar correctament. Segons Laforest, des d’Espanya s’hauria de fer un editorial el dia abans de la final fent ‘un reconeixement del deute històric esportiu d’Espanya envers Catalunya’. Dels 22 jugadors que conformen ‘La roja’, un total de 7 són jugadors catalans. Valdés, Puyol, Piqué, Capdevila, Busquets, Xavi i Cesc. I fins a 10 han estat formats a Catalunya. La dualitat simbòlica que jugadors catalans facin triomfar el projecte esoanyol, és un tema interessant segons el politòleg.

Paral•lelisme amb Quebec i Canadà

Davant aquesta situació, Laforest ha fet un paral•lelisme amb realitats semblants que han passat entre el Quebec i el Canadà. ‘En la història del Canadà hem viscut molts moments en què els quebequesos han fet guanyar el projecte nacional canadenc’, ha explicat el professor de la Universitat de Laval.

Com a exemples, Laforest ha destacat que quan es va aprovar la constitució canadenca de 1982, que no ha gaudit mai del suport del Quebec perquè arraconava el principi confederal, el primer ministre del Canadà a l’època era el quebequès Pierre Elliott Trudeau. O, en el món de l’esport, quan aquest any la selecció canadenca d’hoquei, amb majoria de jugadors quebequesos, va guanyar la medalla d’or contra els Estats Units.