Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

L’advocat de l’Estat espanyol iniciarà els tràmits d’il·legalització d’ANB i PCTB

El Consell de Ministres autoritzarà aquest divendres als serveis jurídics de l’estat a iniciar els tràmits d’il·legalització d’ANB i PCTB, un pas previ necessari perquè l’Advocat de l’Estat pugui posar en marxa el procés. El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, va explicar que, un cop aixecat el secret de sumari de l’Audiència Nacional contra aquestes dues formacions, l’executiu ja disposa de prou documentació que acredita que estan controlades per Batasuna. Bermejo també va assegurar que cap dels dos partits concorrerà a les eleccions del 9 de març perquè l’Estat utilitzarà tots els elements al seu abast per evitar-ho.

Redacció 25/01/2008

Bermejo va fer aquestes manifestacions després que el jutge de l’Audiència Nacional obrís la via per a la suspensió de les activitats de les dues formacions després de rebre l’informe de la Comissaria General d’Informació sobre els suposats vincles entre aquests partits i la il·legalitzada Batasuna.

Segons aquesta documentació, Batasuna, el PCTB i ANB mantenien una caixa única i seguien també una estratègia unitària. Garzón va convocar els representants dels partits de l’esquera abertzale els dies 4 i 5 de febrer i és probable que en aquestes mateixes dates dicti la suspensió.

‘No estaran a les eleccions’

Segons el ministre, el govern actuarà contra aquestes dues formacions que ‘han passat a ser part de l’entramat de Batasuna’ i per tant impulsarà totes les accions necessàries per evitar que concorrin a les eleccions del pròxim 9 de març.

‘No descartem cap hipòtesi, ni cautelar ni definitiva com pot ser la impugnació de candidatures’, ha dit Bermejo, perquè ‘qualsevol dels procediments’ de què disposa l’estat ‘serà utilitzat’, fins i tot de manera ‘conjunta’ si és necessari.