Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia presenta les seves al·legacions al projecte Castor

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha presentat aquest dimarts davant l’Ajuntament de Vinaròs les seves al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental del projecte Castor de magatzem de gas submarí i planta terrestre.

L’entitat ha basat la seva presentació en la ‘poca elaboració’ de l’estudi i ha demanat la retirada del projecte per les seves ‘implicacions’ negatives al territori. Si el projecte segueix endavant, la Plataforma demana l’elaboració d’un nou estudi d’impacte ambiental i una ampliació del període d’al·legacions. L’entitat també ha presentat 16.000 signatures contràries al projecte Castor, que afecta el terme municipal d’Alcanar (Montsià).

Redacció
Redacció 22/10/2008

Quan queda aproximadament una setmana perquè finalitzi el termini d’al•legacions, la Plataforma n’ha presentat les seves en un document que, tal com ha explicat el seu portaveu, Joan Ferrando, fa incidència en les repercussions que el projecte Castor pot tenir en la ‘salut ambiental’ i de les persones, en els possibles efectes negatius en l’economia i el desenvolupament del territori afectat, i en les mesures a prendre ‘perquè el mal que es faci es pugui reparar’.

La Plataforma s’ha centrat, doncs, en al•legar l’estudi d’impacte ambiental elaborat per l’empresa Escal-UGS, adjudicatària del projecte Castor, i sotmès a informació pública per part del Ministeri d’Administracions Públiques, a l’igual que són susceptibles d’al•legacions els procediments d’autorització administrativa, l’ocupació de domini públic i l’autorització ambiental integrada.

Tot i que la Plataforma demana la retirada del projecte Castor, ha explicat Ferrando, ‘si aquesta no s’accepta’, l’entitat sol•licita ‘que es torni a redactar l’informe d’impacte ambiental’ perquè l’actual inclou ‘una llista de realitats del territori que està molt ben feta’ però obvia ‘quines mesures es prendran perquè no hi hagi impacte’. Ferrando ha criticat que l’estudi d’impacte ambiental tampoc recull les actuacions ‘correctores’ que es durien a terme ‘si hi ha aquest impacte’ ni especifica ‘qui es farà responsable del mal que es pugui fer’.

A més, la Plataforma també demana que s’ampliï el termini d’al·legacions del nou estudi d’impacte ambiental –en el cas que es faci-, ja que l’entitat considera que els ciutadans no han estat ‘ben informats’ i que la participació ciutadana ‘és fonamental’ en un projecte d’aquestes característiques.

Paral·lelament a les al·legacions, l’entitat ha presentat un total de 16.343 signatures de membres de la mateixa Plataforma i de ciutadans ‘que ha anat recolzant l’oposició al projecte Castor’.

La Plataforma no serà l’única en presentar al·legacions al projecte, ja que el ple de l’Ajuntament d’Alcanar va aprovar la setmana passada per unanimitat les seves al·legacions, que presentarà demanant la nul·litat de l’autorització administrativa i ambiental de la planta i magatzem de gas subterrani. El consistori ha criticat que el projecte no incorpora l’estudi d’ubicacions alternatives i que no té en compte l’afectació ambiental, social i econòmica sobre territori català, argumentant que el nucli d’Alcanar és l’únic en un radi de cinc quilòmetres de la planta terrestre prevista al terme veí de Vinaròs.