Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La pime industrial catalana crea més de 9.600 llocs de treball en el primer semestre del 2007, el major increment en set anys

La petita i mitjana empresa (pime) industrial, de menys de 250 assalariats, ha creat des del gener al juny un total de 9.604 llocs de treball, un 2,3% més en relació amb el mateix període del 2006. Aquesta xifra indica un canvi de tendència, ja que suposa el major increment dels darrers set anys. En total hi ha 412.150 treballadors donats d’alta a la Seguretat Social. Segons el secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, aquestes dades són ‘positives’ tant en termes ‘qualitatius com quantitatius’ perquè permet que les empreses puguin tenir més capacitat d”innovació i d’internacionalització, en definitiva, de competir’.

Redacció
Redacció 28/08/2007

A banda d’incrementar-se el nombre d’afiliats a la Seguretat Social, la mitjana d’assalariats que treballen a les pimes industrials ha augmentat un 1,7% respecte al primer semestre del 2006. D’aquesta manera, les pimes industrials ocupen una mitjana de 12,1 assalariats.

Soy ha dit que és important que ‘augmentin’ el nombre de treballadors perquè un dels problemes estructurals de la pime catalana és la seva dimensió ‘reduïda’ i, per tant ‘quant més treballadors més possibilitats d’innovar, d’incorporar R+D+I i de sortir a l’exterior’.

Per branques d’activitat, superen els 20 treballadors de mitjana les pimes dedicades a les activitats de vehicles a motor, amb 27,5 assalariats de mitjana; la indústria química, amb 24,5; la indústria de paper, amb 20,2, i la metal·lúrgia, amb 20,2.

Tot i que Soy no ha volgut donar una xifra per al pròxim semestre, perquè això és ‘la previsió del meteoròleg’ i sempre és ‘complicat’ perquè hi ha un alt percentatge d”equivocar-te’, ha afirmat que els experts i responsables polítics diuen que l’economia és ‘possible’ que ‘redueixi’ els seus nivells de creixement, desprès dels problemes succeïts en l’economia americana les darreres setmanes. Malgrat això, també ‘tothom’ coincideix que les repercussions en la indústria europea seran ‘reduïdes’.

Impulsar la cooperació

Per fomentar la cooperació empresarial, ‘clau per portar a terme projectes de recerca i internacionalització’, ha dit Soy, la secretaria d’Indústria i Empresa posarà en marxa, a partir del setembre, una línia d’ajuts a favor de la innovació, la millora de la productivitat i la internacionalització. D’aquesta manera, Soy ha explicat que s’aprofundirà en aquests ajuts que fins ara s’han atorgat, tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu.

Aquestes mesures se centraran en una primera fase en aquells sectors de menor grandària, on la cooperació empresarial pot ser una estratègia ‘eficaç’, i l’àmbit d’actuació sectorial serà el clúster entès com aquell col·lectiu empresarial concentrat geogràficament i que opera en un mateix negoci.