Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La Patum arriba al NY Times per contribuir a la internacionalització del procés

Guifré Jordan @enGuifre – La Patum més especial dels últims anys s’ha saldat amb un ressò també fora de la normal, i és que la festa més popular de Berga ha creuat l’Atlàntic no només per demanar permís per reproduir una cançó de Bruce Springsteen, sinó que també ha arribat a un dels diaris més prestigiosos del món, The New York Times. El rotatiu nord-americà, mitjançant un enviat especial in situ, ha publicat un article explicant que “un festival medieval a la rebel Catalunya adopta un significat modern”, vinculant la Patum al creixent independentisme. L’article és la constatació que la celebració berguedana ha contribuït a la internacionalització del procés. 

Redacció
Redacció 01/06/2016

La Patum d'enguany, un enfrontament “entre el govern espanyol i els secessionistes”

El diari contextualitza la festa, tradicionalment una pugna entre el Bé i el Mal, però diu que en els últims temps també ha simbolitzat altres lluites més modernes: “Entre la dreta i l’esquerra, l’Església i l’estat, el govern d’Espanya a Madrid i els secessionistes catalans”. En aquest sentit, explica que “la deriva independentista catalana ha influenciat la Patum, com moltes d’altres expressions i símbols culturals, amb un significat nacionalista pels catalans més gran que mai”.

Reconeixement del NY Times al paper clau de la CUP

La peça de The New York Times ha explicat els diversos gestos de l’alcaldessa del municipi, Montserrat Venturós, de la CUP, durant les celebracions, com ara no convidar cap representant de l’Església o l’exèrcit el diumenge passat, últim dia de la Patum. També explica la negativa de Venturós a comparèixer al jutjat per donar explicacions sobre l’estelada penjada a l’ajuntament i també contextualitza l’episodi amb l’auge cupaire dels últims anys i el paper clau que ara està jugant al Parlament de Catalunya, amb el pas al costat de Mas que va forçar o l'escac al Govern actual en matèria de pressupostos.