Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La participació es manté baixa a la Catalunya Nord en la segona volta de les legislatives franceses

Tots els col·legis electorals de la Catalunya del nord han tancat a les sis de la tarda i ja ha començat el recompte dels vots per decidir qui seran els quatre diputats nordcatalans al parlament francès. A les cinc de la tarda, el 50,10% per cent dels 316.000 electors s’havien desplaçats a les urnes per expressar el seu vot, un punt i mig menys que la setmana passada a la mateixa hora i dos punts menys que fa cinc anys. Aquesta tendència confirma la baixa mobilització de l’electorat per aquests comicis que ja s’havia constatat en la primera volta de diumenge passat amb un index de participació final del 62,26%.

Redacció
Redacció 17/06/2007

En la primera circumscripció, el diputat UMP sortint, Daniel Mach, va obtenir el 46,56% dels vots davant del comunista Jean Vila que va aconseguir el 16,44% dels vots. Tot dos s’enfronten a la segona volta com fa cinc anys.

En la segona circumscripció la diputada UMP sortint, Arlette Franco, va fer el millor resultat dels conservadors amb el 48,32% dels vots, 26 punts més que la candidata socialista Renée Soum (21,81%).

En la tercera circumscripció, el diputat UMP sortint, François Calvet, que va obtenir el 42,84% dels sufragis, s’enfronta per la quarta vegada consecutiva al socialista Christian Bourquin, president del Consell General dels Pirineus Orientals que amb 30,83% de vots és el candidat d’esquerra que va resistir més be a ‘l’onada blava’ a la Catalunya del nord.

En la quarta circumscripció, l’única que l’esquerra havia pogut conservar en els comicis de fa cinc anys, però en la qual el diputat socialista sortint Henri Sicre no optava a la reelecció, la candidata conservadora i alcaldessa del municipi de Vilanova de la Raó, Jacqueline Irles, va obtenir el millor resultat a la primera volta amb el 37,58% dels vots i en aquesta segona volta s’enfronta al candidat socialista dissident i alcalde d’Argelers de la Marenda, Pierre Aylagas que amb el 17,92% dels vots va eliminar el candidat oficial del partit Socialista francès, nomenat per París, Olivier Ferrand (15,25% del vots).

Els resultats d’avui dependran en gran part de l’actitud dels electors que no van optar per aquests candidats a la primera volta i del 37,74 per cent d’abstencionistes que podrien ser la clau d’aquestes eleccions.

Durant tota aquesta setmana, els candidats han intentat remobilitzar el seu electorat i els abstencionistes, trucant fins i tot a casa de la gent que no es va desplaçar diumenge passat, sobretot els candidats d’esquerra per intentar que la victòria de la dreta no sigui tan aclaparadora com s’anuncia.