Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La nova Llei del Síndic de Greuges permetrà que supervisi tot el sector públic

|

- Publicitat -

El Projecte de llei, que és de desenvolupament bàsic de l’Estatut, fixa l’estatut jurídic del síndic i amplia el seu mandat fins als sis anys, un any més que en l’actualitat, sense possibilitat de reelecció immediata. S’ha inclòs, però, una excepció per a l’actual síndic, Rafael Ribó, que podrà exercir el càrrec fins que no expiri el mandat actual i optar a la reelecció per a un de nou de sis anys.

Altres novetats de la llei és que el síndic podrà sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre els projectes i proposicions de llei sotmesos a debat i aprovació del Parlament, i sobre els decrets de llei que hagi de convalidar la cambra quan regulin drets reconeguts a l’Estatut.

Publicitat

El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha destacat que la llei reforça la institució com a ‘garant dels drets i llibertats dels ciutadans’ i que garanteix que el síndic tingui ‘més independència i més garanties en els seus estatuts’. A més, ha destacat que es potencia un síndic ‘més proactiu, amb més iniciativa i més recursos per donar una resposta adient a la ciutadania’.

Des del grup mixt, l’únic que ha presentat una esmena a la totalitat al projecte de llei, Albert Rivera ha recordat que aquesta llei desenvolupa articles de l’Estatut recorreguts davant del Tribunal Constitucional i ha demanat ‘no precipitar-se’. A més, ha rebutjat que aquesta llei pugui ‘tancar la porta’ del Defensor del Poble a Catalunya.

La resta de grups han rebutjat l’esmena a la totalitat del grup mixt i des del PPC s’ha carregat especialment sobre l’actitud de C’s. El diputat popular Francesc Vendrell ha considerat la llei ‘bona i necessària’, ha apostat per treballar per arribar al consens i ho ha desvinculat del debat de l’Estatut i la sentència del Constitucional. Així, ha demanat a Rivera que ‘no esveri innecessàriament als ciutadans de Catalunya’ i li ha recordat que al Parlament s’hi va ‘a fer política, i no demagògia barata’. ‘Els catalans seguiran tenint el dret d’anar al Defensor del Poble’, ha dit.

Llei del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció

D’altra banda, el Ple del Parlament també ha debatut aquest dimecres el debat a totalitat del Projecte de llei de regulació del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), que ara inicia el seu tràmit parlamentari després que hagi estat rebutjada l’esmena a la totalitat de CiU. El projecte, que ha estat presentat per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, té com a objectiu adaptar als temps actuals aquest òrgan, que es va crear l’any 1989 perquè es complís el dret al treball dels interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, i facilitar-ne la reinserció sociolaboral.

La nova llei estableix que correspon al Cire planificar, gestionar i dirigir els programes de formació professional adreçats als interns i el treball que aquests han de fer. També planteja la possibilitat que el Govern creï una societat de capital públic que tingui per objecte promoure, organitzar i controlar el treball productiu d’aquestes persones i la seva formació per a l’ocupació mitjançant activitats industrials i comercials.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut