Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La justícia decidirà el destí de les obres d’art del Museu de Lleida que reclama l’Aragó

|

- Publicitat -

Aquesta sentència, amb la que el jutge deixa clar que no es pot recórrer segons s’afirma en la premsa lleidatana, deixa en paper mullat el pacte entre els dos bisbats del 30 de juny. En aquella data, l’anterior bisbe de Lleida, Xavier Salinas, i el de Barbastre-Montse, Alfonso Milián, van signar un acord on s’establia que les obres eren propietat del bisbat aragonès i que el Museu de Lleida havia de fer entrega de les obres a l’Aragó en un període no superior a trenta dies que després va ser ampliat a petició del Bisbat de Lleida.

A més, el pacte entre bisbes rebutjava que la justícia civil tingués autoritat per estudiar i dictaminar la propietat de les obres en litigi.

Publicitat

Ara, amb la darrera resolució judicial, serà el jutjat lleidatà qui finalment acabi dictaminant la propietat de 88 de les obres d’art en litigi. Tot i el trasllat de l’anterior magistrat José Luís Martínez a un jutjat d’Osca, el nou titular, el jutge Guasch acabarà resolent el litigi per la propietat de les obres d’art per la via civil.

La resolució del jutge respon a la demanda presentada per l’associació Amics del Museu de Lleida en què, basant-se en el dret d’usucapió inclòs dins el Codi Civil Català o, el que és el mateix, poder demostrar la possessió de forma pacífica d’uns béns artístics durant un període superior a sis anys.

Tot i això, la demana dels Amics del Museu defensa en concret no 88 si no 83 de les peces en litigi, de les quals els advocats de l’entitat disposen de documentació per demostrar-ne que la propietat correspon al bisbat lleidatà.

Cal recordar que les obres que reclama Barbastre estan catalogades dins la col·lecció del Museu de Lleida que està protegida per la Llei de patrimoni de la Generalitat. Tot i això, el mateix conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va reconèixer que 30 del total de 113 peces en litigi que provenien de les esglésies de la Franja de Ponent i que es troben al Museu de Lleida en règim de dipòsit i són propietat Bisbat de Barbastre-Montsó, un aspecte que sempre ha reconegut el bisbat de Lleida i pel Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut