Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La inversió de les caixes en Obra Social d’assistència sanitària i social ja supera la cultural

Les 45 entitats d’estalvis que formen part de la Confederación Española de Cajas de Ahorros (CECA) van destinar l’any passat 1.824 milions d’euros a l’Obra Social, una xifra que aquest any es preveu incrementar fins a superar els 2.000 milions d’euros. La Comissió de l’Obra Social de la CECA ha reunit aquest dilluns i dimarts uns cinquanta directius de caixes d’estalvi al complex Món Sant Benet. De la inversió en Obra Social destaquen dades com el nombre de beneficiaris, que superen els 122 milions de persones a tot l’estat espanyol, o bé el fet que per primera vegada els recursos destinats a assistència social i sanitària hagin superat els dedicats a temes culturals.

Redacció
Redacció 13/05/2008

Dels 1.824 milions d’euros destinats a Obra Social, el 37,3%, que representen 680 milions d’euros, es destinen a programes i accions d’assistència social i sanitària. En quantitat d’inversió, amb 670 milions d’euros, també destaquen les accions de cultura i temps lliure, seguides de 298 milions per educació i investigació i de 174 milions més per a accions vinculades amb el patrimoni històric, artístic i natural.

Aquestes xifres es tradueixen en dades concretes, com l’organització de 176.544 activitats durant l’any 2007. Això representen més de 480 activitats diàries, de les quals 93 s’adrecen a persones grans i 25 són diaris. També l’existència i el funcionament de 4.771 centres, dels quals 1.754 estan dedicats a l’atenció i la prevenció de la dependència o bé el fet que 65 milions d’euros es dediquin a inversions relacionades amb la discapacitat.

Una de les dades destacades de la distribució dels recursos és el fet que per primera vegada l’import destinat a assistència social i sanitària ha superat l’import destinat a cultura per la prioritat que les caixes han donat a aquest àmbit.

Així els recursos destinats a gent gran i a la prevenció i ajuda als discapacitats han crescut un 60% en els darrers cinc anys, els vinculats amb la immigració s’han triplicat i els que van a parar a la cooperació internacional s’han quintuplicat. Pel que fa als programes de foment de creació de llocs de treball s’han multiplicat per quinze en els darrers tres anys.

De cara al futur, les entitats d’estalvi preveuen contribuir a afrontar amb recursos econòmics reptes com els que plantegen la diversitat i la necessitat d’integració tant de persones com de territoris.

Segons el president de la Comissió d’Obra Social de les Caixes d’Estalvis, Román Alcalá, en aquests moments, l’import que les caixes d’estalvi destinen a l’Obra Social iguala els recursos que ha rebut l’estat espanyol a través dels Fons de Cohesió de la Unió Europea. Així mateix, el director d’Obra Social i Relacions Institucionals de la CECA, Carlos Balado, ha dit que la despesa que s’ha fet en aquest àmbit entre els anys 2002 i 2007, que ascendeix a 6.989 milions d’euros iguala la inversió prevista en el Pla d’Infraestructures de Galícia per als pròxims cinc anys.

Durant l’explicació de les dades, Balado ha assenyalat també el fet del creixement exponencial de la inversió en Obra Social per part de les caixes espanyoles, que ha passat de menys de 500 milions d’euros l’any 1987 als gairebé dos milions actuals. En aquest sentit, Alcalá ha assegurat que malgrat es produeixi una desacceleració econòmica, els recursos destinats a l’Obra Social de les caixes continuaran creixent.

Durant la presentació de les dades, les caixes han destacat també l’impacte de l’Obra Social que, segons han dit, es va traduir en la creació de 34.816 llocs de treball l’any 2006 i en un impacte econòmic de 2.632 milions d’euros.