Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

La Generalitat activa un web amb informació diària sobre els nivells de qualitat de l’aire

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha posat en funcionament aquest dilluns un nou producte d’informació en format web amb el pronòstic de la qualitat de l’aire a Catalunya. Es tracta d’una pàgina que informa sobre la qualitat de l’aire mesurada el dia anterior, i ofereix les previsions de la qualitat de l’aire del mateix dia i de l’endemà per a cadascuna de les zones definides per al territori català. S’elabora a través d’un programari especial, que permet integrar els mesuraments fets en els diferents municipis de cada zona de qualitat de l’aire i oferir un índex per a cada zona (ICQA).

Redacció
Redacció 20/11/2007

La vigilància de la qualitat de l’aire es porta a terme a través de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Les estacions d’aquesta xarxa mesuren la concentració a l’aire dels principals contaminants atmosfèrics, és a dir, els nivells d’immissió.

L’índex català de la qualitat de l’aire (ICQA) és l’eina que permet informar tothom de manera clara, directa i ràpida sobre la qualitat de l’aire que es respira, i que garanteix amb efectivitat el dret que tenen tots els ciutadans a accedir a la informació ambiental.

L’ICQA es calcula a partir de les dades de les estacions automàtiques de la XVPCA, utilitzant els nivells d’immissió del monòxid de carboni (CO), el diòxid de nitrogen (NO2), el diòxid de sofre (SO2), l’ozó (O3) i les partícules en suspensió (PM10).

A partir del valor numèric de l’ICQA es defineix una qualitat de l’aire, que pot anar de bona a pobra, o d’excel·lent a molt deficient, cada una marcada amb un color diferent: verd, groc o vermell. Com més alt és l’ICQA, millor és la qualitat de l’aire.