Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023
Edició 1963

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de desembre del 2023

La Fura dels Baus a Pequín

|

- Publicitat -

El director artístic de la Fura dels Baus, Jürgen Müller, va explicar que l’única diferència entre l’obra que podrà veure’s a la Xina i a Europa serà que en aquest cas les vuit intèrprets femenines “no estaran despullades” com en la concepció original de l’obra. Un canvi que Müller va definir com una “adaptació a la cultura xinesa”.

Publicitat

L’altre canvi fonamental està relacionat amb l’espai en el qual es realitzarà l’espectacle, més petit de l’habitual en les obres de la companyia catalana. “Té uns 30 metres per 20 metres, i els organitzadors han calculat una capacitat per a 500 persones”, ha explicat Müller a la premsa xinesa, que s’ha mostrat interessada per aspectes com ara com és possible que la Fura es defineixi pel seu caràcter transgresor, si està subvencionada pel Govern, com fan per implicar el públic i que aquest els comprengui, malgrat les diferències culturals, o si cal estar sa per poder assistir als seus espectacles.

Tot i això, Müller va reconèixer que encara s’estan negociant “petits detalls”, i que l’acollida final de les autoritats no podrà conèixer-se fins al moment de la preestrena. “Encara no podem saber què passarà, perquè és diferent veure’l sobre el paper que després escenificat”, va comentar Lluís Fuster, codirector i creador d’aquesta obra juntament amb Müller.

“Quan vénen aquí a tocar grups com els Rolling Stones, el que fan és que col·loquen deu files de soldats per controlar el públic. Però en un espectacle com el el nostre no podran fer-ho, i això els fa por”.

Missatge crític amb la violència

L’obra, tal com l’han “venut” els seus creadors a la Xina, és “una crítica a la manera com s’usa la violència com a forma privilegiada per resoldre conflictes”, perquè “envaeix països i engoleix cultures”, un missatge que, segons va explicar Fuster, els responsables xinesos “van projectar immediatament cap als EUA” i van acceptar, per la qual cosa no s’han produït, segons ells, canvis de contingut polític.

L’espectacle, que es representarà al districte d’art alternatiu de Dashanzi entre els dies 1 i 3 de maig, durarà poc més d’una hora, tindrà tan sols cinc minuts parlats (que probablement s’interpretaran en anglès en l’espectacle de Pequín), i una estructura de tragèdia grega en cinc actes (els seus autors han esmentat Les Bacants d’Eurípides com a font d’inspiració). Les entrades tindran preus populars per tal de no limitar l’audiència a les elits xineses.

Publicitat

Més notícies

Opinió