Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

La Fundació Llull inicia a Lleida la commemoració dels 300 anys de la caiguda dels Països Catalans en mans borbòniques

La Fundació Llull, que agrupa Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural i Acció Cultural del País Valencià, ha iniciat la campanya ‘300 anys. Caminant cap al futur 1707-1714 / 2007-2014’ per commemorar la conquesta de la ciutat de Lleida i dels territoris de parla catalana en mans de les tropes borbòniques. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha explicat que ‘la pèrdua de les llibertats del nostre poble va iniciar-se el 1707 amb la derrota d’Almansa i de Lleida i la caiguda de València i va culminar el 1714 amb la caiguda de Barcelona i, un any més tard, de Mallorca’. D’aquesta manera, la ciutat de Lleida ha acollit el primer acte de la campanya que s’anirà desenvolupant anualment commemorant la caiguda de les principals ciutats dels Països Catalans quan se’n compleixin els 300 anys de la seva caiguda en mans felipistes.

Redacció
Redacció 19/11/2007

Des de la Fundació Llull volen que es reflecteixi amb aquestes celebracions la unitat de les tres entitats que la representen en el conjunt dels indrets de parla catalana commemorant la ‘pèrdua de les llibertats a través del Decret de Nova Planta’, segons ha explicat Porta. Amb l’inici de la campanya a Lleida, la Fundació Llull vol que ‘no només quedi fixada la data del 1714, sinó que la pèrdua de les llibertats va començar el 1707 al país valencià i a Lleida’.

Jordi Porta ha assegurat que amb la campanya vol començar una trajectòria que anirà fins l’any 2014, quan es commemorarà els 300 anys de la caiguda de Barcelona ‘per fer pedagogia del que va ser la pèrdua d’uns drets col·lectius per la força de les armes’. Així, la campanya ‘300 anys. Caminant cap al futur’ es desenvoluparà entre 2007 i 2014, tot seguint la cronologia de la Guerra de Successió, mitjançant un gran esdeveniment anual i diverses activitats que permetin crear espais de participació, intercanvi i reivindicació arreu dels territoris.

A Lleida, la jornada que ha tingut lloc aquest dissabte ha començat al migdia quan els assistents han gaudit d’un passeig per la ciutat i han pogut conèixer de la mà d’historiadors locals la història de la capital del Segrià. Posteriorment, ha tingut lloc un dinar de germanor que ha estat precedit per una marxa que ha dut els participants, acompanyats per geganters, castellers i grallers de Lleida juntament amb els dolçainers de Vinaròs i els xirimoiers de Mallorca, des del centre de la ciutat fins a la Seu Vella on s’ha celebrat l’acte central.

En aquest acte, que ha estat presentat per l’historiador Oriol Junqueras, hi han intervingut els màxims representats d’Obra Cultural Balear, d’Acció Cultural del País Valencià i d’Òmnium Cultural. Per la seva part, els assistents han pogut veure, més, un espectacle audiovisual que ha recreat escenes històriques i les actuacions musicals de Projecte d’Efak, Pep Gimeno i de l’Orfeó Lleidatà.

A Lleida on s’ha iniciat la campanya ‘300 anys. Caminant cap al futur’, la seguiran el 2008, Tortosa que prendrà el relleu; el 2009 serà el torn d’Alacant; València acollirà la campanya el 2010; el 2011 arribarà a Girona; i seguiran Mallorca el 2012, Vic l’any següent i Barcelona que serà on finalitzarà la campanya l’any 2014 quan es compleixi els 300 anys de la caiguda de la ciutat.