Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La CUP i el Grup de Recerca de Cultura Popular de Ponent uneixen esforços per defensar la cultura del foc catalana

El Grup de Recerca de Cultura Popular de Ponent (GRECPP), format pels grups de diables i els grallers de Lleida i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han presentat una moció al registre de l’ajuntament en defensa de les tradicions que usen el foc i material pirotècnic a Catalunya. La moció vol sotmetre a debat i votació al proper Ple de la Paeria de Lleida, el suport a la directiva europea 2007/23/CE que regula el mercat de material pirotècnic. El govern espanyol ha adoptat aquesta normativa mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 que limita l’ús dels artificis pirotècnics sense distingir entre ús privat o ús festiu de cultura popular i tradicional, segons expliquen els autors de la moció.

Redacció
Redacció 09/02/2009

La moció exposa que la directiva europea impedeix la representació d’actes com els Balls de Diables, Bèsties de Foc o el Salt de Plens en seguicis i actes festius. També descriu la llarga tradició de l’ús de materials pirotècnics en infinitat de manifestacions de la cultura catalana que es representen des de fa més de 800 anys. La moció també menciona que la directiva pot acabar amb tradicions catalanes que ni la dictadura de Franco va poder eliminar i que formen part de la identitat cultural de Catalunya.

El proper Ple de la Paeria haurà de debatre si l’Ajuntament de Lleida s’adhereix al manifest per mantenir les tradicions catalanes amb ús de material pirotècnic. Els autors de la moció demanen al Govern que negociï amb el govern espanyol mesures legislatives per preservar aquestes manifestacions culturals amb una regulació específica per al foc que estableixi el seu caràcter singular i que es doni a conèixer a les institucions i entitats pertinents.