Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La Crida a la Unitat Popular presentarà una candidatura a les eleccions al Parlament

El grup promotor de la Crida a la Unitat Popular ha decidit finalment fer el pas i presentar una candidatura a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Després del rebuig definitiu de la CUP a adherir-se al manifest, els impulsors de la Crida sospesaven llançar la tovallola en l’intent de bastir una candidatura ‘independentista, ecologista i d’esquerres’. Tot i això finalment s’han decidit a tirar endavant el projecte que dugui l’anomenat independentisme revolucionari a fer el salt al Parlament. Carles Roca, membre del grup promotor i regidor de la CUP a Cardedeu, ha explicat a directe!cat que el diumenge 11 de juliol s’ha convocat a totes les persones i entitats adherides al manifest a l’assemblea constituent de l’organització que, de forma assembleària, ratificarà la decisió de presentar-se a les eleccions.

Redacció
Redacció 02/07/2010

Roca afegeix que, en l’assemblea del dia 11, s’escollirà el nom de l’organització i es dibuixarà l’organigrama. A partir d’aquí s’iniciaran les negociacions amb altres moviments que puguin sumar-se a la candidatura, ja sigui en forma de coalició o bé creant un partit polític nou ‘des de zero’. A banda del preacord amb Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, la Crida també manté contactes amb Alternativa Verda i Unió de Plataformes. En aquest sentit Carles Roca reitera la vocació d’aplegar els militants dels moviments de defensa de la terra i ecologistes.

Un Estat català al servei de les classes populars

El moviment està impulsat pel regidor de la CUP de Cardedeu Carles Roca, l’historiador i membre de la CUP d’Arenys de Munt Agustí Barrera, l’excoordinador d’Unió de Pagesos Pep Riera i els activistes ecologistes Joan Manel Martín i Josep Pàmies, entre d’altres. També donen suport a la proposta d’altres regidors de la CUP, d’Entesa pel Progrés Municipal (EPM) i exregidors d’ICV.

Segons Roca, la proposta ‘sobrepassa l’àmbit de la CUP’, perquè incorpora nous conceptes al del discurs tradicional de l’esquerra independentista. ‘Els que impulsem la proposta i som militants de la CUP, entenem que la sobrepassa, perquè recollim inquietuds ecologistes i de formacions que ja estan treballant’, afirma. Entre les innovacions que incorpora el manifest, hi consta la defensa de la regeneració democràtica i la incorporació de la Carta de la Terra. Durant la presentació pública de la Crida, ja es va criticar les noves opcions polítiques independentistes que sorgeixen últimament, que reclamen l’assoliment d’un estat propi sense preocupar-se de quina orientació econòmica haurà de tenir aquest estat: ‘Nosaltres volem que l’Estat català estigui al servei de les classes populars.’

Continua el debat a la CUP

Mentrestant, després de la negativa reiterada del consell polític de la formació a donar suport a la Crida el debat sobre la conveniència de fer el salt al Parlament continua obert al si de la CUP. Aquest dimecres Martí Majoral, soci del Casal Independentista de Sants i membre del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària, exposava que tot i ‘acatar’ que la prioritat de la CUP han de ser les municipals del 2011, apunta: ‘No hi ha cap senyal que passades les municipals del 2011 no ens trobem un cop més en la inacció del 2007. Llavors, passat el relatiu èxit electoral, no varem ser capaces d’aprofitar l’oportunitat, l’empenta del moment, per definir el salt quantitatiu i qualitatiu que moltes trobem a faltar’.